ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Капитан Андреево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Капитан-андреево

Капитан Андреево е село в Южна България. То се намира в община Свиленград, Област Хасково, на границата с Турция.

Капитан Андреево се намира в Горнотракийската низина, по поречието на река Марица, с надморска висоюина от 30 м. Отстои на 290 км югоизточно от столицата София, на 150 км югозападно от морския град Бургас, на 150 югпизточно км от Пловдив. Северозападно - до областния град Хасково са 80 км, а до общинския Свиленград са 11 км.

Селото попада в  континентално-средиземноморската климатична област. Най-характерните белези на този тип климат са топлото лято и меката зима (януарските температури са над 0 С) и липсата на ежегодно устойчива снежна покривка.

В наши дни Капитан Андреево е най-голямото село в Община Свиленград наброяващо 1 021 жители. 

В центъра на селото се издигат сградите на ОУ „Кап. Никола Андреев“, читалище „Нов живот“, кметство. В собствен парцел на площада е построена църквата "Св. Георги Победоносец". В общинският град Свиленград, има 4 ЦДГ и 1 ОДЗ. Mеждинна спирка за туристи или за работещи е хотел Капитан Андреево със собствен паркинг и ресторант.

В Капитан Андреево има общопрактикуващ лекар и зъболекар, а в Свиленград се помещава многопрофилната болница за активно лечение МБАЛ Свиленград. 

Селото носи името на капитан Никола Андреев, загинал през 1912 година за освобождението на България. В негова чест има изградени два паметника - единият е в центъра на селото, пред училището, а вторият е в Гърция, на неколкостотин метра на чужда територия, на висок хълм високо се издига паметникът-гроб на големия българин, дал името на това прекрасно село. Костите на Капитан Никола Андреев не се намират на гръцка територия, а са положени на паметника в с. Капитан Андреево. На гръцка територия е убит, но през 60-те години костите са преместени в България.

В близост до селото, на левия бряг на река Марица, се намира Граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево - Капъкуле, разположен на българско-турската граница. Наблизо е и ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион, чрез който се осъществява връзката с Гърция. Граничен контрол се извършва както на автомобилния, така и на железопътния транспорт. Паралелно на шосейния път е изграден железопътен, като гранични гари са Свиленград на българска и Капъкуле на турска територия.

ГКПП е разположен на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. Тук през Античността е преминавал римският път Виа Милитарис. Граничният пункт е сред основните за преминаване на българската границата, тук протича по-голямата част от търговията между Турция, Иран и Сирия, от една страна, и страните от Европейския съюз, от друга страна. От 2005 г. е забранено преминаването на ГКПП от пешеходци.

ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле е сред най-големите и натоварени в света по брой пътници и количество товари, преминаващи през него - по данни от 2008 г. той е вторият по натовареност сухопътен граничен пункт в света и най-натовареният в Европа.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://haskovo.me/; http://www.travbuddy.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: