ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Казанлък

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - гр. Казанлък

Казанлък е административен център на Община Казанлък и вторият по големина град в област Стара Загора.

местоположение

Казанлък e най-големият необластен град в България и десети по големина икономически център. Намира се на 33 км от Стара Загора, на 270 км от Варна и на 190 км от София.

климат

Разположена е в Казанлъшката котловина, която е част от Задбалканските котловини и е известна със своята красота и плодородие. Климатът е умерено-континентален, със средногодишна температура от 10,7 градуса по Целзий. Лятото е умерено топло, с висока сума на валежите.

туризъм

Известен е като център на Розовата долина на България. Казанлък е град на художниците и розите. Той е атрактивна туристическа дестинация.

В него се намира най-голямата и най-добре запазена в България Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО, исторически музей и музей на розата. Наблизо е античният град Севтополис и долината на тракийските царе, както и до националният балнеоложки комлекс в град Павел баня.

История


Първото селище на територията на днешния град възниква през неолита. През енеолита и бронзовата епоха животът на селището продължава. През V-IV век пр. Хр. тракийският град Севтополис, носещ името на тракийския цар Севт I (днес градът се намира под водите на язовир “Копринка”, на 7 км западно от града), става столица на тракийската Одриска държава (богата цивилизация в долината на древната Тонзос - днешната Тунджа). От това време са откритите вече 12 гробници, начело с Казанлъшката, даващи великолепна представа за бита на траките.

Днешният Казанлък е възникнал в началото на XV век. До края на XIX век Казанлък е бил известен с производството на розово масло, казанджийски изделия, аби и гайтани. След Освобождението занаятите западат заради загубата на пазарите в огромната Османска империя и започва съвременното развитие на града.

Икономика


Казанлък е втората по големина и значимост община в икономиката на област Стара Загора. В града има добре развито машиностроене, представено от предприятия като "М+С Хидравлик", "Капрони," "Зино," "Суперабразив", "Индустриалтехник", "Хидропневмотехника", "Шипка ООД" и др. В града са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл хидравлика и пневматика на страната.

Най-динамично се развива производството на химически вещества и влакна, дървообработващата промишленост и текстилната промишленост.

Предприятието от военно-промишления комплекс в страната "Арсенал АД" осигурява работа на повече от 4000 души. През 2003 г. Арсенал въведе система за управление на качеството за военната си продукция (AQAP-110). Получи и сертифициране на система за управление на качеството в съответствие със стандарта ISO 9001:2000.

Казанлък е център на текстилната промишленост. На територията му работят няколко предприятия: за производство на вълнен текстил в Европа, за производство на конци, за технически тъкани и за производство на изкуствена коприна.

Млекопреработвателното предприятие „Маркели“ е единственото в региона, което има санитарни разрешителни за износ в Европейския съюз.

Казанлък е център на розопроизводителен район с вековни традиции при извличането на розово масло и на други етерични масла — мента, лавандула, босилек, невен. Добър потенциал имат овощните и фуражните култури.

Там се намира и единственото предприятие за струнни музикални инструменти на Балканския полуостров "КРЕМОНА БЪЛГАРИЯ"

туризъм

Туризмът в община Казанлък има утвърдени традиции и отлични предпоставки за бъдещо развитие на основата на близостта до живописния резерват Централен Балкан; горещите минерални извори с лечебни свойства около с. Овощник; казанлъшката маслодайна роза. В Казанлък се намира и единственият в света Музей на маслодайната роза. Амбицията на община Казанлък е да превърне неповторимия празник на розата в национален, а отглеждането на рози и производството на розово масло да се развива приоритетно.

забележителности

 • Литературно-художествен музей „Чудомир“;
 • Национален парк - музей „Шипка - Бузлуджа“;
 • Казанлъшката гробница - най-добре запазената в България Тракийска гробница;
 • Връх „Шипка“;
 • Връх „Бузлуджа“;
 • Голямата Косматка - гробница на тракийския цар Севт;
 • Художествена галерия - Казанлък;
 • Дом на културата „Арсенал“;
 • Военен клуб - Казанлък;
 • Музей на розата;
 • Етнографски комплекс;
 • Долината на тракийските владетели;
 • Лъвова чешма

образование

Училищата на територията на Община Казанлък са 27: 4 начални училища, 19 основни училища, а средните общообразователни учебни заведения са 4. В града се намира най-изявената в страната Школа по физика и приложна математика. Възпитаниците й са носители на награди от международни и национални олимпиади. Във всички училища има изградени кабинети по информатика.

транспорт

Градът се намира на 1 км от Европейският път Е-79 (Румъния - България - Гърция). В него има автогара и ж.п. гара, което улеснява комуникацията със столицата и останалите градове. Има редовни автобуси и влакове за София, Варна и Стара Загора.

 

Източници:  http://www.sz.government.bg
Използвани са снимки на г-н Иван Бонев
Казанлък инфо http://www.kazanlak-bg.info/


Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: