ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Земен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - гр. Земен

Земен е град в Западна България. Административен център на община Земен, Област Перник.

Отстои на 50 км югозападно от гр. Перник, на 38 км северно от гр. Кюстендил, на 85 км в същата посока от гр. Благоевград, на 73 км югозападно от гр. София, на 67 км североизточно от ГКПП Стрезимировци /на границата с Република Сърбия/, на 61 км североизточно от ГКПП Гюешево /на границата с Република Македония/.

Населението наброява около 1804 души.

Природа

Градът е разположен в планински район, със средна надморска височина от 685 м.
Климатът е умереноконтинентален. Зимата е студена. Летата са топли.
Община Земен е богата на водни ресурси. През територията ѝ протичат р. Струма, р. Треклянска, р. Дивлянска и р. Блатешничка.
В района има няколко микроязовира, две езера и много карстови извори.

Инфраструктура

Водоснабдителната, каналицационната и електропреносната мрежи са изцяло изградени и поддържани. Има покритие на всички мобилни оператори, интернет, кабелна телевизия.

Образование - Средно общообразователно училище “Св. св. Кирил и Методий” в град Земен, е единственото училище на територията на общината. Към него има и целодневна детска градина.

Здравеопазване  - тук функционират Център за спешна медицинска помощ (обслужващ Община Земен и Община Ковачевци); Районен център по здравеопазване; Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, две аптеки и една дрогерия.

Редовни автобусни линии свързват града с населените места в областта.
Земен е гара на линията София - Перник - Кюстендил - Гюешево.
Тук има много магазини и заведения за хранене и развлечение.

Туризъм и забележителности

В общината съществуват подходящи условия и предпоставки за развитие на отдих и туризъм.
Чистият въздух, старинните и природни забележителности,  Земенският манастир и красивото Земенско дефиле по поречието на р. Струма, Одраничкият манастир, както и Дивлянският район, създават добри условия за развитие на туризма.

Въпреки че е един от популярните български манастири, Земенският манастир “Св. Йоан Богослов” не е от най-големите и по настоящем не се обитава от монаси.
Обителта датира още от 11-ти век и е един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура. Копия на стенописите от църквата му се пазят в залите на Националния исторически музей в София. Ктиторските портрети в Земенския манастир са най-старите и с най-голяма художествена стойност непосредствено след ценните образи на Калоян и Десислава на стените в Боянската църква в София. Затова църквата е обявена за национален паметник на културата.

От Земен започва и Земенският пролом на реката – едно от най-дивите, слабонаселени и красиви места в България. Дефилето е с дължина 15 километра и почти през всичките тях има туристическа пътека от Земен към вътрешността.

Крепостната система на Землънград - най-голямата и най-важна крепост в пролома. 
Останките на крепостта показват интензивен живот през различни периоди от българската история, като най-значителни са тези от ранновизантийската епоха и Второто българско царство. 
Земънград е оградена от три страни от меандър на реката. Непристъпните скали се издигат до 130 метра над нивото на Струма.

На около 10 км в североизточна посока се намира яз. Пчелина, който предлага чудесни условия за отдих и риболов. На  източния му бряг, върху една скала над водата се извисява варосаният параклис „Св. Иван Летни“. Построена около XVI в. върху място, наричано от местните Пчелин камък, малката църквичка някога е била храм на останалото на дъното на язовира село Пчелинци. Днес това е една от основните причини за посещение на язовира.

Източник: http://zemen-bg.com/
Снимки: http://purebulgaria.net

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: