ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Дъждовница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Дъждовница

Дъждовница е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 10 км северозападно от гр. Кърджали, на 49 км югозападно от гр. Хасково, на 254 км в същата посока от гр. Бургас и на 245 км югоизточно от столицата София.

Намира се в Източните Родопи, на 617 м надморска височина. Районът е хълмист, с красиви панорамни изгледи. В непосредствена близост до река Арда и язовир Кърджали.

Климатът тук е преходно-континентален. Лятото е топло, а зимата - мека.

Населението наброява приблизително 130 души.

Селото е водоснабдено, електрифицирано и с изградена телекомуникационна мрежа. Има кметство, джамия, арт къща и търговски обекти.

В съседното село Енчец (5 км) са най-близките основно училище и детска градина. В гр. Кърджали са най-близките болнични заведения. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Скалните ниши край Дъждовница се намират вдясно от пътя, на около 500 м след селото в посока с. Ненково. Издълбани са върху открояващи се монолитни скали, сред които наред с нишите има оригинални форми на изветряне, наподобяващи исполински фигури. Забелязват се от пътя, но подходът до тях е много труден.

Култовият комплекс "Пещерата Утроба" (около 7 км разстояние) също се намира в района на Дъждовница. Има добре маркирана туристическа пътека през с. Енчец, край хижа "Боровица". Храмът-утроба е древно тракийско светилище, разположено в труднодостъпна местност. Представлява пещера, която по цялата си вътрешност пресъздава очертанията на женската утроба. В дъното на храма е направен свещен олтар, където според вярванията на траките тук подземната богиня майка зачева слънчевия бог.

Новата каменна арт къща в Дъждовница (наричана още Къща на Терлика) е надградена върху старите каменни останки на 100-годишна каменна сграда, а част от пространството е оборудвано като артхостел. Дворът е превърнат в галерия на открито. 100-годишната каменна постройка се превръща в атрактивна арт къща за изложби и артистични програми на млади творци от цял свят.

Язовир Кърджали предлага прекрасни възможности за ветроходство, сърф и плуване. Освен за водни спортове, язовирът е подходящ и за риболовен туризъм, поради голямото разнообразие от видове риба.

На 32 км разстояние се намира и археологическият комплекс Перперикон - един от 100-те Национални Туристически обекта.

Източници: http://tourism.kardjali.bgwww.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com,  www.kardzhali-tourism.info

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: