ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дивля

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Дивля

Дивля е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник.

Отстои на 14 км северозападно от гр. Земен и на 57 км западно от гр. Перник. Столицата София е на 84 км североизточно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 644 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира със студена зима, докато летата са топли.

Автобусен транспорт го свързва с гр. Земен.

Постоянното население наброява около 170 души. 

Тук функционират кметско наместничество, магазин, кръчма, църква и читалище с библиотека. За здравето на жителите се грижи общопрактикуващ лекар. Стоматолози и поликлиника има на територията на гр. Земен, където работят и най-близките детска градина и училище. Болница може да намерите в гр. Перник.

Туризъм и забележителности

Към читалището има сурвакарска група, която е запазила жив обичая на сурвакарските игри

В селото се практикува ловен туризъм. Прави се ловен събор и се организират състезания по ловна стрелба, изложба на ловни трофеи от местен дивеч, награждаване на отличили се ловци от региона. Има богата музикална програма и се прави курбан.

В началото на миналия век мъжете от Дивля се прославят в павирането на улици и площади. Това е и причината за направата на Паметник на павьора в селото. 
Освен него може да бъда видян интересен паметник на Св. св. Кирил и Методий. Когато старият вековен орех в центъра започва да изсъхва местен майстор го претворява в този паметник. 

Културни забележителности, които може да посетите в района са Чепинският манастир "Св. пророк Илия" (7 км), Земенският манастир "Св. Йоан Богослов" (13 км) и Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" (14 км).

Язовир Пчелина е на около 15 км и предлага отлични условия за почивка и практикуването на спортен и любителски риболов. Изградени са развлекателен комплекс с басейни и дискотека, както и места за лагеруване. 

Източници: http://bg.wikipedia.org http://zemen-bg.com
Снимки: http://selo.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: