ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гълъбник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Гълъбник

Гълъбник е село в Западна България. То се намира в община Радомир, област Перник.

Отстои на 24 км южно от гр. Радомир и на 35 км южно от областния център гр. Перник, 22 км северно от Бобов дол и на 21 км северно от гр. Дупница. Столицата София е 47 км северно от Гълъбник.

Магистрала Е 79 минава едва на 3 км от него, разполага с редовен автобусен и ж.п. транспорт, директни маршрутки, които го свързват с останалите населени места и със София.

Гълъбник е в подножието на Конявската планина, а надморската му височина е 791 м.

Сравнително голямата му надморска височина определя климата в селото, както и живописната му природа. Зимата е студена, но с малко валежи. Пролетта идва късно и е хладна. Лятото не е горещо, но с обилни валежи, а есента е топла.

Постоянното население е около 244 души. 

В селото има магазини, сладкарница, кръчма, пощенска станция. Работят основно училище и читалище. Най-близките детска градина и общопрактикуващи лекари са в Радомир, където е и МБАЛ Радомир, а специализирана медицинска помощ може да получите в Перник и Дупница. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи.

Туризъм и забележителности

Наблизо са язовирите Долна Диканя и Дяково, които предлагат отлични условия за риболов. В района може да се посети Природен резерват Острица, средновековната крепост Кракра край Перник, църквата Св. Петка в с. Дрен.

Перфектното местоположение на селото, прекрасната природа и чистият въздух правят Гълъбник едно предпочитано място за живеене. Местността предлага чудесни условия за туризъм и почивка.  

Източници:http://bg.wikipedia.org http://pernik.bg/ 
Снимки: http://www.panoramio.com/  

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: