ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Главатарци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Главатарци

Главатарци е вилно селище в Южна България. То се намира в община Кърджали, Област Кърджали.

Разположено е на брега на Язовир Кърджали в Източните Родопи. Отстои на около 10 км северозападно от гр. Кърджали, на 42 км североизточно от гр. Ардино, на 94 км в същата посока от гр. Смолян, на 81 км югоизточно от гр. Асеновград и на 50 км югозападно от гр. Хасково.
Главатарци попада в преходно-средиземноморската климатична зона. Лятото е слънчево и горещо със средна температура около 24 С. Зимата е сравнително мека с температура около 0 С. Надморското равнище е приблизително 300 метра.
Селището се намира в планински район. Територията му се разпростира върху хълм, вдаден между два ръкава на язовир Кърджали.
Главатарци е недалеч от общинския и областен център – гр. Кърджали. В близост е първокласният път Хасково-Кърджали. От тук ще преминава трансевропейският транспортен коридор № 9 Хелзинки - Александруполис.
В селото са построени множество къщи за гости и хотели. Непосредствената близост на язовира благоприятства развитието на туризма.

Туризъм

Язовир "Кърджали" предлага прекрасни възможности за ветроходство, сърф и плуване.
Освен за водни спортове, язовирът е подходящ и за риболовен туризъм, поради голямото разнообразие от видове риба - американска и балканска пъстърва, есетра, сом, бяла риба, шаран, амур, кефал, костур, червеноперка, уклей.
В дивечовъдните станции "Женда", "Болярци" и "Студен кладенец" се организира ловен туризъм.
Интерес представляват културно-историческите забележителности като древната тракийска крепост Перперикон, светилището Татул - българският "Стоунхендж", средновековният манастирски комплекс "Йоан Предтеча", манастирският комплекс "Успение Богородично", Дяволският мост, Каменната сватба и Каменните гъби.
В региона има 30 екопътеки, които са отлична възможност за планински туризъм.

Източници: http://www.kardjali.bg
Снимки: Мирела, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: