Карта
Бележник ()

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гавраилово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Гавраилово

Гавраилово е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Отстои на около 16 км югозападно от град Сливен, на около 27 км североизточно от град Нова Загора, на 124 км западно от град Бургас, на 305 км източно от столицата София.
Край него преминава ж.п. линията София-Сливен-Бургас. Има редовен автобусен транспорт.

Разположено е в южните склонове на Стара планина на 260 м надморска височина. Постоянното население е около 1200 жители.

Климатът е умерено континентален.  Зимата е мека, а лятото горещо. Есента е по-продължителна от пролетта.

Известно е като център на Долината на прасковите, защото благоприятните почвени и климатични условия в региона допринасят за отглеждането на хиляди декари с праскови (компотни и десертни), лозя, череши, ябълки, житни култури.

В селото има кметство, поща, библиотека, автоматична телефонна централа, средно училище, читалище, детска градина, построен е стадион с плувен басейн, ресторант, сладкарница, църквата „Св.Архангел Михаил-Гавраил” е простроена 1861-1866 г.  Населението се обслужва от две здравни заведения.  В Гавраилово функционира консервна фабрика и административна сграда на АПК „Долината на прасковите”.  В района на Консервната фабрика са изградени и осигуряват работни места оранжерии, гъбарник, бетонов цех.  Най-близко разположената болница се в град Сливен. 

Природни забележителности

Само за 15 мин. по пътя Гавраилово-Бяла се стига до високопланински язовир в м. „Елата“ с н.в. 750м. В близост до язовира има построени няколко заслона, които се използват както през лятото, така и през зимата от населението.
В непосредствена близост се намира древно тракийско селище в м.”Градището”. Част от землището на селото в планината попада в проекта за изграждане на ветропарк „Бяла”. 
На около 2 км на юг от селото преминава р.Тунджа. Място за развлечение и отдих. Край реката са разположени големи площи засадени с праскови.
В близост се намира и един от най-големите балнеоложки комплекси в страната, Сливенските минерални бани.

Източник:www.bg.wikipedia.org
Снимки: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: