ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Велинград

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - гр. Велинград

Местоположение

Велинград е с население 26 573 души, 800 м надморска височина е най-големият курорт с минерални бани в страната, разположен сред красивата природа на Западните Родопи.

Създаден е през 1948 г. при сливането на три села: Каменица, Лъджене и Чепино.

Транспорт


До него се стига по асфалтиран и теснолинеен железопътен път Септември-Добринище, минаващи през живописното дефиле на р.Чепинска. Има редовни автобусни линии от София (120км), Пловдив (86км), Пазарджик (48км), Пещера, Ракитово, Благоевград, Батак (26км), Септември (31км), Разлог (69км) и др.
Aвтогара, кв. Лъджене - тел. 0359 23073
Частна автогара, кв. Лъджене - тел. 0359 23285
Две са жп гарите – централна в Чепино и южна в Лъджене.
Жп гара, кв. Лъджене - тел. 0359 22141

 

Туризъм

Изобилието от минерални води, удобните и модерни бани, мекият климат и прекрасната природа привличат повече от 200 000 почиващи годишно.
Слънчевите дни са 74% от всички дни през годината. Тук рядко падат мъгли. Средната януарска температура е 1.8оС, а средната юлска е 18.7оС. Зимата е мека с чудесни условия за ски, лятото е прохладно, а есента е топла и приятна.

Най-голямото природно богатство на Велинград са минералните води. Температурата на минералните извори е между 28о-86оС. Известни са шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Бликат около 80 извора, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Курортът е профилиран за лечение на белодробни заболявания, на ставни заболявания, неврологични, гинекологични, в това число и стерилитет, бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и др.

Природни богатства


Велинград се гордее с един природен феномен – Клептуза, най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л. ледено студена вода, която образува две езера, вливащи се в Чепинска река.

Местността Свети Спас, близо до минералните извори в Чепино, е посещавана от незапомнени времена от хора, свързващи лечебните й свойства със светията на здравето. Посещава се на Спасов ден от вярващи с надежда за изцеление.
Културни обекти като Историческият музей, Картинната галерия, читалища и кина предлагат развлечения и отмора за гостите на града.
Ловните и дивечовъдни стопанства предлагат много добри условия за развитие на ловния и риболовен туризъм.

 

Празници


Много от празниците в този край са запазени и съхранени с годините, а чествуването им се извършва със запазени традиции и обреди. Йордановден, Бабинден, Сирни заговезни с местните “гаганици” (обредни огньове), Великден, Тодоровден, Благовец, Гергьовден, Еньовден.

Градът предлага на своите гости разнообразни културни изяви. Традиция са Велинградските културни празници, провеждани всяка година в средата на лятото. Представителният духов оркестър с мажоретен състав е извоювал свое постоянно присъствие в празниците на града. Велинградската културна сцена се гордее със Самодейния театър към Читалище “Отец Паисий”, с фолклорния детско-юношески ансамбъл “Здравче-венче”, с ансамбъл “Чепино”, с квартет “Анастасия”.

 
И още...

 
Местността Юндола се намира на 16 км западно от Велинград, на 1400м средна надморска височина.
Местността Белмекен се намира на 24 км северозападно от Велинград, на 2000м надморска височина, има алпийски характер. 

Язовир “Белмекен” дава прекрасна възможност за воден спорт и риболов. На 3 км западно от него е високопланинският спортен комплекс, носещ същото име. Неговата надморска височина е 2050 м. Той предоставя една много добра база за отдих и тренировъчни занимания във всички видове спорт.
Местността Кладова е на север от града. По маршрутна пътека се стига за 2,5 часа пеша, с кола може да се стигне до местността Пейова поляна по асфалтиран и след това по черен път до Кладова поляна, която се простира североизточно под самия връх Арапчал. През зимата се поддържа ски писта.
 
Село Дорково е на 13 км от Велинград. Проученото палеонтологично находище до селото се определя като първото по големина в Европа, със световна значимост. Намерени са костите на повече от 30 вида гръбначни животни, датиращи от преди 4-5млн.год. Останките от крепостта Цепина се намират на 3км северозападно от селото. Цепина е най-голямата родопска твърдина през средните векове. С нея се свързва и идеята на фолклорния фестивал в Дорково с международно участие “В подножието на Цепина”.
Град Ракитово е на 12 км югоизточно от Велинград.

Местността “Блатца”, “Качаков чарк” и др. предлагат условия за почивка и отдих. Открити са минерални извори с лечебен характер. Въздухът е мек и благоприятен за лечение на белодробни заболявания.
На югозапад от града се намира пещерата “Лепеница” с дължина 1200м, а също така и биосферният резерват “Мантарица”, включен в листата на защитените обекти на ЮНЕСКО. Резерватът е най-голямото естествено обиталище на глухари в България.

Източници: официален сайт на Велинград

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: