ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бенковски

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бенковски

Бенковски е село в Южна България. То се намира в община Кирково, Област Кърджали.

На територията на България има още пет села, носещи същото име. Те се намират в община Аврен, област Варна, община Добричка, област Добрич, община Марица, област Пловдив, община Мирково, Софийска област и в община Стара Загора, област Стара Загора.

Отстои на около 15 км северозападно от с. Кирково, на около 45 км югозападно от гр. Кърджали, на около 90 км югозападно от гр. Хасково, на около 140 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 308 км югоизточно от столицата София.

Населението наброява около 2 090 души.

Селото се намира в Източните Родопи, на надморска височина от около 380 м. Климатът е преходно-средиземноморски със сравнително меки зими и продължителни и горещи лета.

В близост до Бенковски преминава р. Върбица.

Селото е благоустроено, с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено.

Там функционират читалище, детска градина и средно общообразователно училище. Най-близкият здравен пункт се намира в с. Кирково, а най-близката многопрофилна болница е в гр. Момчилград, който се намира на около 41 км североизточно от Бенковски.

ТУРИЗЪМ

Културно-историческите паметници в района са разнообразни и представят всички епохи от тракийските заселвания насам. Някои от тях са Римският мост и Скалните гъби до с. Добромирци (на около 5 км от Бенковски), Скалните ниши в с. Растник (на около 4 км от селото) и др.

В района на Кирково (на около 15 км от с. Бенковски) се намира масив Гюмюрджински снежник, който от 2003 г. е най-голямата защитена местност в Източните Родопи. Целта му е да опазва последните вековни смесени гори от бук, ела и планински явор в Източните Родопи, както и находищата на застрашени от изчезване растителни и животински видове. Тук могат да се видят скален орел и черен кълвач. 11 вида растения и 5 вида животни, които се срещат в местността, са включени в Червената книга на България.

Недалеч от гр. Момчилград се намира Светилището на Орфей при с. Татул (на около 53 км от Бенковски). Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

Текст: Мирела
Снимки: www.bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: