ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Башево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Башево

Башево е село в Южна България. То се намира в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 22 км северно от гр. Ардино, на около 30 км западно от гр. Кърджали, на около 74 км югозападно от гр. Хасково, на около 125 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 294 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в планински район на около 631 м надморска височина. Климатът е умерено средиземноморски. Зимата е мека и влажна, а лятото – горещо и сухо.

Населението на село Башево е около 194 души.

Районът се отличава със значителни водни ресурси, които са и едно от най-големите й природни богатства. Главна отводнителна артерия е р. Арда, която преминава недалеч от село Башево.

Селото е с добри транспортни връзки, водоснабдено и електрифицирано.

В селото има кметство и читалище. Най-близките училища, детски градини, общопрактикуващи лекари, стоматолози, както и най-близката многопрофилна болница се намират в град Ардино.

ТУРИЗЪМ

На три километра от с. Башево се намира крепостта „Кривус". Построена е на изключително стръмен рид, заобиколен от трите страни от р. Арда. Южната половина на крепостта е заета от цитадела - замък.

На водослива на р. Боровица с яз. „Кърджали" са останали следи от крепостта “Хисара”. Тя е с голяма площ, с масивни, дебели до 2 м стени, а по земята има разпилени каменни фрагменти и бойни топки от стенобойни машини.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: