ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Ябланица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - гр. Ябланица

Ябланица е град в Северна България, област Ловеч, административен център на община Ябланица.

Градът се намира на 85 км от столицата, на 72 км от областния център Ловеч, на 80 км от Плевен, също областен център, на 220 км от Русе-областен център, на 150 км от Свищов и на 360 км от морската столица Варна. В непосредствена близост е разположена автомагистрала „Хемус”, която свързва София- Варна и Русе.

Туризъм и забележителности:

В Ябланица има исторически музей с богата сбирка, който е разположен в сградата на читалище „Наука”. Централната градска улица също привлича вниманието на посетителите със старите си къщи от края на XIX и началото на XX век.
Близо до града се намира пещерата Съева дупка, известна със своята красота. Близкият планински масив от Предбалкана Драгойца представлява приятно предизвикателство за любителите-туристи. Местността Окапците предлага условия за отдих и туризъм, благодарение на прохладната река и изградените площадки и маси. Гложенският манастир също е в близката околност на Ябланица.

Транспорт:

Близостта на града с магистрала „Хемус” обуславя отличните транспортни връзки с цялата страна. Също така Ябланица разполага с редовен автобусен транспорт до Ловеч, Тетевен, София, Варна и много други населени места в България.
Най-близката ж.п. гара е Златна Панега, на линията Червен бряг-Златна Панега (на 9 км северно). Има автобусен транспорт дотам.

Икономика:

 

С най-голям дял в икономиката на общината има производството на цимент. В града има няколко предприятия с производство в строителните, шивашки и хранително-вкусови отрасли.
В близост до магистрала "Хемус" се строи модерен търговски комплекс с магазини, ресторант и др.

Текст: bg.zonebulgaria.com, yablanitsa.org и bg.wikipedia.org
Снимки: yablanitsa.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: