ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Чипровци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - гр. Чипровци

Чипровци е град в Област Монтана. Той е административен център на община Чипровци.

местоположение

Намира се на 33 км западно от Монтана, на 100 км от Видин, на 70 км от Враца и на 130 км от София.

Градът е разположен в северното подножие на Западна Стара планина (Чипровска планина). На североизток го загражда Широка планина от Предбалкана. Три реки, тъй наречените "Горни поречия" - Превалска, Чипровска и Лопушанска Огоста украсяват този прекрасен планински край.

история

По тези земи е имало селище още по тракийско време, но своя разцвет то изживява през първите три века на Османското владичество. През XVI- XVII век Чипровци се прославя като най- големия златарски център на Балканите. През 1688 година тук се вдига известното Чипровско въстание, организирано от българските католици. То завършва с неуспех, но слага край на статута на Северозападна България като буферна зона между Османската империя и Хабсбургските територии.

През XIX век най- бързо се развива килимарството. Чипровските килими, които са ръчно изработени, прославят селището по целия свят.

забележителности

Днес Чипровци е едно малко и спокойно градче. В околностите му природата е великолепна и може да се види красивият Чипровски водопад.

Чипровският манастир
Чипровският манастир “Св. Йоан Рилски” води началото си от 10-ти век и е един от тридесетте манастира на Първото Българско царство. В продължение на девет века той е важно книжовно и просветно средище. Служи като основно убежище и опорен пункт при въстанието на Константин и Фружин (15-ти в.) и Чипровското въстание (17-ти в.). Манастирът е многократно ограбван, както и частично разрушаван на 6 пъти през 19-ти век, но впоследствие бива възстановяван с дарения от заможни българи.

Интерес в манастирския комплекс представлява кулата-костница, в която се съхраняват костите на на някои от жертвите в Чипровското въстание, сред които личат имената на известните революционери Панайот Хитов и Филип Тотю. Интересен паметник на архитектурата и изкуството е и изцяло украсения със стенописи параклис "Св. Атанасий Велики". Любопитен факт от историята на обителта е, че през 1800 година руският император подарява Евангелие на Светата обител.

Паметният знак "300 години Чипровско възтание"
За юбилея през септември 1988 г. в Чипровци е изграден централен площад, увенчан с оригинален паметник, който е посветен на подвига и саможертвата на чипровските възтанници от 1688 г.

Останките от католическата катедрала "Санкта Мария"
Построена е през 1371 г. Опожарена по време на Чипровското възстание от 1688 г.

Църквата "Възнесение Христово"
Строена вероятно през 14 в. Опожарена по време на възстанието, по-късно била възстановена. Църквата е паметник на културата.

Останки от "Гушовския Манастир"
Строен през 17 в., опожарен по време на възстанието през 1688 г. За манастира се разказва легенда: Всяка година на храмовия празник от Балкана слизал елен (гушовец), когото принасяли в жертва. Веднъж еленът закъснял, хората не го почакали да отдъхне и го заклали изморен, това било съдбовният 6 септември 1688 г., последвалото въстание довело да разорението на градчето. От тогава до днес всички Чипровчани почитат 6 септември като се събират до останките на "Гушовския манастир" и правят народна трапеза-курбан.

Шарената Чешма
Вкопана е близо 1,5 м. в земята, някога е била покрита със стенописи, за които свидетелства запазени стари снимки.

Пунковата Къща
Намира се в близост до историческия музей. Реставрирана, тя носи истинското очарование на възрожденската архитектура. Горната част се ползва за хотел, а приземният етаж за клуб на приятелите на музея.

На 20 км североизточно от Чипровци е Лопушанският манастир „Св. Йоан Предтеча“ с уникални икони, рисувани от самоковски иконописци.

инфраструктура

В града има две училища: гимназията "Петър Парчевич", началното училище "Димитър Филипов", детска градина "Детелина" и читалище.

На територията на общината няма поделения на съда и прокуратурата. Градът се обслужва от Районен Съд и Районна Прокуратура гр. Монтана. Полицейски участък Чипровци е в подчинение на РПУ гр. Монтана.

Поликлиниката в Чипровци е закрита. В сградата й сега работи звеното за бърза и неотложна медицинска помощ. Аптеки има в гр. Чипровци и с. Бели Мел.

В общината няма социални заведения. В момента се преустройва бившия профилакториум в дом за лица с умствени увреждания.

транспорт

Пътищата в Чипровци са второкласни.

В общината има редовни автобуси за Монтана, София, Враца и др.Източник: http://www.omda.bg/bulg/hystory/chiprovtzi.html     http://www.chiprovtzi.hit.bg/
Снимки: wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: