ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Семерджиево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Семерджиево

Семерджиево е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Русе, област Русе.

Отстои на 23 км югоизточно от центъра на гр. Русе, на 33 км югозападно от гр. Кубрат, на 175 км северозападно от гр. Варна и на 320 км североизточно от столицата София.

Има редовен автобусен транспорт до гр. Русе и съседните населени места. На 4 км разстояние е гара Ястребово от ж.п. линията Русе-Варна.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 174 м. Характеризира се с равнинен релеф и умереноконтинентален климат. Зимата е студена, а лятото - сухо и горещо.

Населението наброява приблизително 1170 души. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Изградени са и съобщителни мрежи.

Тук има кметство, пощенски клон, основно училище, читалище, общопрактикуващи лекари, стоматолог, дежурен полицейски инспектор, потребителна кооперация и разнообразни търговски обекти.

Забележителности и туризъм

Читалището в Семерджиево има библиотека, сформиран футболен клуб, волейболен отбор, вокални и фолклорни групи и др. Православната църква "Св. Димитър" е построена през 1911 г.

Семерджиево се намира недалеч от Природен Парк "Русенски Лом" (19 км). В парка могат да се посетят Ивановските скални църкви, пещера "Орлова чука", средновековният град Червен и др. На около 24 км се намира и действащият скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски", който е добре запазен и поддържан.

За любителите на риболова има няколко зарибени язовира в съседните села Николово и Тетово.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com; www.bg-patriarshia.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: