ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Раброво

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Раброво

Ра̀брово е село в Северозападна България. Намира се в община Бойница, Област Видин.

Разположено е в близост до Българо-Сръбската граница, на около 23 км североизточно от с. Бойница, 28 км западно от гр. Видин и приблизително 220 км северозападно от гр. София.

Релефът е хълмист със средна надморска височина от 201 метра. Климатът се характеризира със сравнително студена зима и горещо лято с малко количество валежи.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. По-голямата част от улиците са асфалтирани. Има изградено и функциониращо улично осветление, покритие на всички мобилни оператори и автобусен транспорт до град Видин и околните села.

Населението на Раброво е около 400 души.

Селото разполага с действащи кметство, църква, основно училище, целодневна детска градина и магазини.
Грижата за здравето на населението е поета от един общопрактикуващ лекар и един стоматолог, а специализирана помощ може да бъде получена в медицинските центрове на Видин.

 

Забележителности и туризъм:

В близост до Раброво, на около 3 км североизточно се намират останките на А̀лботинския скален манастир, който е бил действащ през през 13-14 век, а през 1927 г. е обявен за паметник на културата. 

В района може да посетите още:

  • Водопада Петков Церак, разположен се в землището на с. Тополовец /47 км югоизточно/;
  • Останките от римската крепост „Пецино кале”, църквата „Света Троица” и паметника  на Пуйо войвода в село Бойница;
  • Останките от крепостта „Кастра Мартис”, намираща се в центъра на гр.Кула /около 34 км югозападно/. В покрайнините на града е едноименният язовир, който предлага добри условия за риболов и водни спортове.
  • Крепостта "Баба Вида", Турския конак "Колука", превърнат в музей, Джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу и още много други културни и архитектурни паметници, с които е известен град Видин.

Източници: http://www.vidin-online.com/http://bg.wikipedia.org/, Мирела, интернет.
Снимки: http://.panoramio.com/, интернет.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: