ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Оряхово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - гр. Оряхово

Оряхово е град в Северозападна България, област Враца, административен център на община Оряхово.

Градът е разположен на брега на р. Дунав, отстои на 190 км североизточно от София, на 71 км източно от  Лом, на 74 км северно от Враца, на около 64 км от Плевен и на около 70 км от Монтана. Населението е около 6500 души.

Забележителности и туризъм:

Река Дунав предоставя чудесни възможности за отдих, плаж, спорт, воден туризъм, риболов и много други дейности. Тук тя е особено красива, заради високия и стръмен български бряг.


Забележителности, които привличат туристите в Оряхово:

Градският исторически музей се намира в центъра на града - в него могат да бъдат видяни уникални експонати от IV век.
Средновековната крепост “Камъка” - отстои на 600 м западно от град Оряхово. Крепостта е изградена през ІХ в. като част от дунавската укрепителна система на Първата българска държава.
Паркът на българо-румънската дружба е разположен в източната част на града, над река Дунав. Създаден е през 1959 - 1960 г. и в него се намира известната Статуя на свободата, изработена от скулптора Арнолдо Цоки през 1882 г. за увековечаване на паметта на румънските войни, паднали за освобождението на България от османско владичество.
Паркът Ловен дом е на най-високото място в центъра на Оряхово, откъдето се открива панорама към цялото Дунавско крайбрежие и отсрещното румънско селище Бекет.
В църквата “Св. Георги” от 1837 г. се съхранява утвар от XVII век и старопечатни църковни книги, пренесени от Русия.
Всяка година около 18 август се провеждат традиционните панаирни дни в Оряхово. По това време се организира турнир по бадминтон.

Икономика:

Градът е част от район с важно геостратегическо положение, което определя голямата  му роля в развитието на област Враца и страната, за трансграничното европейско сътрудничество. Тази значимост се подсилва от наличието на Гранично-контролно пропускателен пункт и ферибот, който е връзка с румънския град Бекет.

Транспорт:

Функционират редовни автобусни линии до Враца, Плевен, Козлодуй, Кнежа, Бяла Слатина и други по-малки селища в района. Автогарата се намира в центъра на града.
Оряхово е последна гара на теснолинейната жп линия Червен бряг-Оряхово, чрез която се свързва с жп мрежата на страната. Жп гарата е в северния край, на брега на Дунав. Чрез пристанището, градът поддържа транспортни връзки по Дунав с други български пристанища.

 

Текст: bg.zonebulgaria.com, oriahovo.bg, bg.wikipedia.org
Снимки: bg.wikipedia.org, oriahovo.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: