ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ноевци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Ноевци

Ноевци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник.

Отстои на 14 км южно от гр. Брезник и на 20 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 50 км източно. 

Намира се в подножието на планина Черна (Църна) гора, а надморската му височина е 696 м.

Климатът е умерен с изразени температурни инверсии в долините. Средната температура през най-студения месец януари е -1,7°С, а средната температура през най-топлия месец - юли е 19,6°С. 

Постоянното население е около 614 души.

Селото е с добра инфраструктура и е много добре уредено. Изградени са електропреносна, телефонна и водопреносна мрежи. Частично е изградена и канализация.
Тук има кметство, основно училище, детска градина, читалище с библиотека, ловно дружество и общопрактикуващ лекар. Работят магазини и кафене. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник. 

Църквата "Св. Николай" в селото е от епохата на Възраждането и е обявена за художествен паметник от национално значение. 

Край него минават реките Гигинска и Конска, както и една по-малка река. Влажните ливади Ноевци са от огромно значение за опазването на ливадния дърдавец, който гнезди тук.

Наблизо, в подножието на връх Тумба (1880 м), се намира Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян".

Местността "Бърдото" е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Комплекс за отдих и риболов "Язовир Слаковци" предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 8 км. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.
Близо са и яз. Бегуновци, където също има места за отмора и може да се практикува риболов, и яз. Ярджиловци, който е подходящ за семейни излети - има детска площадка и ресторант, освен това мястото е красиво, а язовирът е зарибен с пъстърва, шаран, червеноперка т.н.

Източници:http://www.noevci.com
Снимки: http://www.noevci.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: