Карта
Бележник ()

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Мездра

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - гр. Мездра

Мездра е град в Област Враца. Той е административен център на община Мездра.

местоположение

Намира се на 16 км от Враца, на 50 км от Монтана, на 100 км от Плевен, и на 90 км от София.
Мездра обхваща северната част на Искърското дефиле и Предбалкана по поречието на рeкa Искър, със средна надморска височина 270м. Релефът е равнинно-хълмист и полупланински.

Китните села, природните забележителности, умереният климат, близостта до Врачанския балкан и добрата инфраструктура, са отличeн потенциал за селски и екотуризъм.

история

Градът е наследник на антична култура. Първите данни за селището датират от ІІ - ІІІ в. от н. е., когато римляните построяват крепостта "Калето". По време на турското нашествие в края на ХІV век са унищожени голяма част от селищата в района.

Самата Мездра през Средновековието съществува под името Торбарица - крепост и селище също унищожени в края на ХХІV век. Преломна за развитието на Мездра се оказва 1893 година, когато започва строителството на ж.п. линията София - Роман. Сред първите туристи, жадни да опознаят този откъснат дотогава край от родината са българските писатели Иван Вазов и Алеко Константинов.

икономика

Основната насока за развитие на земеделието в Общината е в областта на зърнопроизводството: пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Зърнопроизводството се осъществява от 3 земеделски кооперации, осем арендатори и от дребни частни стопани. Животновъдството е съсредоточено в личния сектор.

Отдалечените от големите пътни артерии села са разположени в екологично чисти планински и полупланински райони и притежават висок потенциал за развитие в сферата на екологичния и селски туризъм. Малките частни и кооперативни стопанства в тези населени места произвеждат незамърсена с химикали продукция - месо, мляко, вино, пчелен мед и др.

забележителности

Искърски пролом

Природните и исторически забележителности, атрактивните и предизвикателни бели скали на величествения Искърски пролом предлагат богати възможности за културен туризъм, провеждане на туристически преходи, алпинизъм, пара- и делтапланеризъм, екстремни спортове.

В границите на община Мездра са включени 27 села. В едно от тях, с. Люти брод, на западния бряг на течащата през него река Искър се издига природен феномен “Ритлите” – уникални скални образувания. Те са във формата на три успоредни каменни стени наподобяващи ритли на кола. В древните времена са служили на римляните за блокиране на изхода на Искърското дефиле, а днес са обект на възхищение и биват покорявани от катерачи и алпинисти.

В ляво от тях е историческият “Рашов дол”, където са убити десет Ботеви четници и където в малка гробница се съхранят костите на героичните българи.

Черепишкият манастир
 
Черепишкият манастир "Успение Богородично" е един от най-забележителните християнски паметници в дефилето на река Искър. Разположен на самия бряг на реката, ограден от непристъпни величествени скали, манастирът в продължение на векове е играел ролята на средищен културен и духовен център в региона. Археологическите проучвания тук отнасят възникването на манастира към ХІV век. До наши дни е запазен манастирският устав (типник) от 1390-1396 година. Манастирът е съществувал и през ХV век като в различни документи от това време мястото се споменава като Черепец, Черапиш, Челбиш.

В манастира намира вдъхновение и знаменитият български писател Иван Вазов. Заради честите му отсядания там е създаден така нареченият "Вазов кът" и "Вазовата тераса", откъдето се открива красива панорамна гледка към Искърското дефиле. В този музеен кът са изложени известни произведения на Вазов и стара пишеща машина.

Крепост "Калето"

Крепостта "Калето" се намира до град Мездра. Разположена е върху висок скалист масив, надвесен над коритото
на река Искър. Крепостта е охранявала достъпът към проходите на Стара планина. На север от нея се е простирало селище, върху чиито развалини сега е построен съвременния град Мездра. От тук в древността е минавал пътят, свързващ римския град Ескус със Сердика.

Основите на крепостните стени на "Калето" са положени върху останки от Халколитната епоха. Върху римската крепост е бил изградена византийски отбранителен пункт. По-късно крепостта е била нееднократно достроявана и поправяна. Сега върху непристъпния скален масив могат да се видят крепостните стени, изградени през Римската, Византийнската епоха и българското Средновековие. Археологическите разкопки разкриват останки от различни периоди - жилища, предмети, части от уличната мрежа. Предметите, разкрити при археологическите проучвания свидетелстват за богатството и просперитета на жителите на древния град.

Наскоро там е разкрита отбранителна кула от времето на Римската епоха. Тя е била разрушена в средата на ІІІ в., като на нейното подово ниво са останали затрупани складираните там хранителни запаси.

инфраструктура

В град Мездра има две основни училища, едно СОУ, две гимназии, болница, рехабилитация и спешен център, читалище, музей, художествена галерия, спортни клубове по тенис, хандбал, карате и др.

транспорт

Градът е важен ЖП център с национално значение и е основна връзка на Северозападна и Централна България. Съществуват удобни пътни връзки, тъй като общинската транспортна схема обхваща всички селища.  От Мездра може да се стигне както до столицата, така и до Монтана, Видин, Плевен, Велико Търново, Свищов, Шумен, Варна и др. По настоящем в община Мездра има 6 гари - Мездра, Мездра-юг, Елисейна, Зверино, Ребърково.

През града преминава международен път Е-79 за Румъния - България - Гърция.

Източник: http://www.mezdra.bg/
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: