ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Боровец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - к.к Боровец

Боровец е планински курорт, разположен в община Самоков, Софийска област.

Отстои на 10 км южно от гр. Самоков, на 70 км югоизточно от гр. София и на 125 км западно от гр. Пловдив.

Природни ресурси

Разположен на 1300 м надморска височина, върху северните склонове на Рила. Боровец е най-големият планински курорт в България.
Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Сняг има средно през 160 дни от годината, а ски сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.
Територията е много богата на води.
Основен ресурс е река Искър, която в началото си има два основни ръкава - Черни и Бели Искър с многобройни по-малки вливащи се рекички и потоци и нейните притоци - Палакария и Шипочаница.
В долината на р. Бели Искър е построен най-големият рилски язовир "Бели Искър", чрез който се снабдява с вода гр. София. Водите на язовира се използват и за производство на ел. енергия.

Инфраструктура

Инфраструктурата на курорта е отлично уредена. Изградени са електропреносна, водоснабдителна, съобщителна, канализационна мрежи. Работят здравни пунктове, магазини, заведения за хранене и развлечение. Обектите за настаняване са разнообразни. Освен висок клас хотели, Боровец предлага различни семейни хотели, вили и къщи за гости.
Редовни автобусни линии свързват курорта с населени места в областта и цяла България. Летище София отстои на около 70 км от курорта.

Забележителности и туризъм

Боровец е посещавана дестинация, както през зимните, така и през летните месеци. Курортът предлага прекрасни условия за отдих сред прохладата и спокойствието на вековните иглолистни гори, поляните осеяни с цветя и билки, многобройните езера и заснежените върхове. За любителите на природата Боровец е предпочитано място и отправна точка на много туристически маршрути и излети в Рила планина. Вечер курортът пулсира с безбройните светлини на нощния живот на пистите.

Освен многобройните атракции, които се предлагат в самия курорт, интерес представляват и:

Връх Мусала - най-високият връх в България - 2925 м. Той е част от Стоте национални туристически обекта. Намира се в Рила планина близо до Боровец. На него е иградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Права пътека от Боровец, която е около 10 км дълга, води точно до върха в южна посока. Чрез кабинков лифт може да се стигне до местността Ястребец, намираща се на 1369 м надморска височина. След около 200 м се намира и хижа Мусала, до която може да се стигне пеша.

Седемте Рилски езера - В Северозападна Рила на 2100-2500 м надморска височина се намират Седемте Рилски езера. Това е най-дългата, живописна и посещавана група езера с ледников произход в България. Те са разположени стъпаловидно по склона на планината, като са свързани с малки поточета.

Дворец "Царска Бистрица" - построен е в края на IX век и началото на XX век. Това е сграда, в която са били владетелите на Третото Българско Царство. Фердинанд I и Борис III са използвали двореца за ловна хижа. Когато посетите сградата ще забележите главно традиционният български възрожденски стил.

Дворец "Саръгьол" и Дворец "Ситняково" - това са дървени постройки, свързани са с двореца "Царска Бистрица". Също са използвани като ловни хижи от владетелите на Третото Българското Царство.

Източник: http://www.borovets-bg.com
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: