ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Лом

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - гр. Лом

 Лом  е град в Северозападна България и е център на община Лом, област Монтана.

Обща информация:

Град Лом е втори по големина в общината след град Монтана. Разположен е на брега на река Дунав, при устието на нейния приток – река Лом, само на 49 км северно от Монтана, на 55 км югоизточно от Видин и на 160 км северно от София. Развитието му като голям речен пристанищен център, втори по значение за България след Русе, се определя от това, че е най-близкото пристанище до столицата. Градът е административен център на Община Лом. Населението е около 26 000.

Туризъм и забележителности:

По брега на река Дунав има построени почивни бази, заведения, места за отдих и спорт. Самата река от друга страна предоставя чудесни възможности за риболов, водомоторни спортове, воден туризъм.
Лом се гордее с възрожденските си традиции. В него е основано едно от първите читалища в България, създадено е първото женско дружество в България, играе се едно от първите театрални представления в страната.
Всяка година около 17 септември се организират традиционните панаирни дни в града.
В последната събота и неделя на юни се организира мото-събор в местността "Стрелбището", като събитието винаги съвпада с "July morning", което традиционно се празнува в Лом.

Местата, които привличат интереса на туристите в града са:

Градският исторически музей, който се помещава в интересната сграда на старата общинска управа. Запазените основи на античната крепост Алмус е една от най-популярните атракции на града. Читалище „Постоянство“, сградата на бившето Педагогическо училище, Борунската черква, паметникът на Цеко Войвода (1807 – 1881) — участник в борбите за освобождение на Сърбия и провъзгласен от правителството й за войвода са също атрактивни места за посещение.
Останките от Аспаруховия ров (на 4 км югоизточно от града) привлича много туристи. На 28 км западно от града се намират останките на римската Рациария.

Транспорт:

През територията на област Монтана и община Лом преминава международният път Е-79 – еврокоридор № 4, който е връзка между Западна Европа и Беломорието. От стратегическо значение е второкласен път РП ІІ-81 София–Монтана-Лом, осъществяващ най-пряка връзка с пристанището в град Лом.
Лом е един от първите градове в страната с изградена железница, осъществяваща пътнически и товарни превози за страната. ЖП-линията Лом-София е най-краткият железопътен път от река Дунав до столицата.
Река Дунав (Коридор №7) преминавайки през територията на осем държави, съединява Централна с Югоизточна Европа. Тя е удобна връзка за Близкия Изток и северна държавна граница на Република България.

Икономика:

Определящо значение за областната икономика има пристанище Лом, което може да бъде наречено "врата на България към Централна и Западна Европа". Националното значение на пристанището се обуславя от стратегическото място на гр. Лом, който се явява най-ефективна връзка между два европейски транспортни коридора - коридор № 7- р. Дунав, и коридор № 4, свързващ реката със Солун. Товарите от пристанището достигат на запад до Регенсбург и Дуйзбург, Германия, а на изток и юг - до страните от Черноморския и Средиземноморския басейни. Изградената инфраструктура осигурява директна сухоземна връзка Лом - Солун. Пристанище Лом реализира около 40% от българския товарооборот по р. Дунав.
Освен транспортния, другите основни сектори на икономиката тук са хранително-вкусова промишленост, шивашката промишленост, търговията и услугите.

 

Текст: lom-bg.hit.bg, rosio-nordwestbulgaria.org и bg.wikipedia.org
Снимки: www.greenstreet-bg.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: