ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Летница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - гр. Летница

Летница е град в едноименната община в област Ловеч.

В България има още едно населено място, носещо същото име  - в община Драгоман, област София.

Отстои на 9 км югозападно от град Левски, на 35 км североизточно от Ловеч, на 60 км югоизточно от град Плевен и на около 170 км от София.

Разположен е на брега на река Осъм в Дунавската равнина, в подножието на Предбалкана.
Населението наброява около 3800 души.

В града функционират магазини, заведения, къщи за гости, средно общообразувателно училище „Бачо Киро”, обединено детско заведение и читалище. Медицинското обслужване е поето от четири общопрактикуващи лекари, а най-близко разположената болница е в град Левски.
Има добри транспортни връзки със съседните населени места и цялата страна.

Туризъм:

Гостите и посетителите на Летница могат да посетят следните забележителности:

На 8 км от града се намира природната забележителност „Маарата” в с. Крушуна. Тя включва Крушунските водопади - най-голямата в страната водна травертинова каскада, Крушунската скална обител и Бонинската пещера с най-дългото подземно езеро в България.

На 12 км южно в Кърпачево е роден българският поет и публицист Христо Кърпачев. В селото могат да се посетят неговата къща-музей и неговият паметник в центъра.

Друга интересна дестинация в района е Деветашката пещера - една от най-големите и внушителни пещери в страната, намираща се на брега на река Осъм, на около 37 км от Летница. 

През 1963 г. в града е открито сребърно тракийско съкровище, което днес е изложено в Националния археологически музей в София.

Източници: trakite.info, bg.wikipedia.org, letnitsa.bg
Снимки: panoramio.com, letnitsa.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: