Карта
Бележник ()

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Кунино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Враца - с. Кунино

Кунино е село в община Роман, Област Враца.

Отстои на около 10 км североизточно от Роман, на около 49 км източно от Враца, на около 16 км югозападно от Червен бряг и на около 110 км североизточно от София.

Селото е разположено в полите на Предбалкана, на брега на река Искър. Средната надморска височина е 321 м.
Климатът се характеризира с топло лято и студена зимата. 

Населението наброява около 600 души.

В Кунино има търговски обекти, църква и ЖП гара. Тук се намира единственият в България техникум по каменообработка. Най-близко разположената детска градина е в с.Радовене / на 6 км от селото/, а най-близката болница е разположена в град Роман.

Забележителности:

Най-емблематичният туристичеки обект в селото е скалата Червеница. Освен нея, в близост до Кунино са открити над 200 пещери, някои от които достигат до дълбочина над 100 метра. 

В родната къща на академик Сава Гановски се намира музей с етнографска сбирка.

В местността Градище край селото е съществувала крепост до падането на България под османско робство. Една от кулите, намираща се на изток, е напълно запазена в основите и до днес. 

Поради невероятните си природни дадености, местоположение и живописна природа, село Кунино предлага добра перспектива за развитие на ловния, риболовния, както и еко туризъм.

Източници и снимки: roman-bg.com, selo.bgbg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: