ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Каварна

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Добрич - гр. Каварна

Каварна е град в Североизточна България, Област Добрич. Той е и админстративен център на община Каварна.

 

местоположение

Разположена е в най–източната част на Дунавската равнина и попада в Добруджанското крайбрежие.

Намира се на 64 километра от град Варна и на 49 километра от град Добрич на главен път Е-79. Населението е около 11 855 жители. Градът разполага с малко яхтено пристанище, риболовна база, просторен плаж и курортен комплекс, обособил се край залива, образуван и от малката река с очарователното име Долината на авлигите.

Прорязаните варовикови скали и целия бряг са изключително живописни, особено ако се погледнат от вътрешността на морето.

Релефът е равнинен, до равнинно – хълмист. Над 75% от общинската територия е заета от плодородни обработваеми земи.

Живописното каварненско крайбрежие е 42 км. Общата площ на неговите плажове е 74 000 кв. м.

Икономика

Подземните водоизточници са изобилни, особено минералните.
В земните недра има запаси на черни каменни въглища, природен газ и др.

Приоритетни отрасли в общинската икономика са селското стопанство, туризмът, леката и хранително – вкусовата промишленост.

Производствени мощности за бутилиране на минерална вода (“Извор” АД), завод за производство и ремонт на строителни, пътни и селскостопански машини (“Камаш” АД), шивашка и трикотажна фабрики, фирми за обработка на дърво, за производство на мека мебел, (“Калацерка”) и за дограма (“Иванекс”), за дамска конфекция и др. допълват икономическата карта на Каварна.

Общината разполага с дадености за развитие на природосъобразно животновъдство и земеделие. Възраждат се лозарството и овощарството.
Промишленото култивиране на миди и изграждането на вятърни електроцентрали също са “патент” на каварненската икономика.

Забележителности

Експозиция "Добруджа и морето"
Експозицията представлява малък морски музей. Намира се в реставрираната стара турска баня - Хамама. Строена е в началото на XV век и представлява масивна куполна баня от камък. Разположена е в началото на долината, водеща към пристанището на 0,5 километра от центъра на града. В експозицията могат да се видат множество каменни котви, амфори, керамични съдове, извадени, при подводни археологически експедиции. В зала "Съкровищница" са изложени: уникален полиметален свитък - домонетно средство за размяна, монети от различни епохи, тракийско златно съкровище. Цветни карти от античността и средновековието допълват представата за древното корабоплаване по северното Черноморие.

Градски музей
Намира се в сградата на читалището на площада в центъра на града. В експозицията на Градския исторически музей могат да се видят материали, които показват хилядолетната история на града. Тук са изложени свидетелства за живота на населението в околността от древни времена до наши дни. Представен е макет на праисторическо пещерно селище, множество сечива, оръжия и предмети от бита, пушки и пистолети от освободителните войни, както и етнографски материали - облекла, накити, битови тъкани и други.

Етнографски музей
Представлява красива стара къща от края на XIX в. Принадлежала е на богато семейство. Интериора разкрива домашния бит и култура на основните групи населяващи този район- добруджанци, котленци и гагаузи - турско говорещи християни; помещения характерни за добруджанската къща, различни предмети от бита и ежедневието на населението. Сградата е заобиколена от прекрасна градина, пълна с черничеви дървета, божури и лалета.

Църквите
Църквата "Свети Георги" е построена през 1836 година, а църквата "Успение на Света Богородица" през 1860 година. Двата храма са играли важна роля в през Османското иго и след Освобождението, като образователни и културни средища.

Старите чешми
Това са били 12 изворни чешми разположени в протежение на 2км в долината към пристанището. Част от тях са разрушени, а останалите са реставрирани наскоро. Голямото количество изворна вода образува малка рекичка.

Народно читалище “Съгласие”
Читалище "Съгласие" е най-старото в община Каварна и е основано през 1890 година. Още от основаването му там съществува читалищна библиотека, която разполага с около 680200 тома литература. Читалището поощрява творческата самодейност в града и осигурява терен за осъществяването на различен вид мероприятия - концерти, театрални постановки, танцови представления и т.н.

 

Популярни местности в района на Каварна

 

Нос Калиакра
Нос Калиакра е издаден 2км навътре в морето. Намира се на 8км от село Българево, община Каварна. Носът е природен и археологически резерват. Там гнезди аристотелевия корморан и могат да се видят делфини. През IV в. пр. Хр. тук израства селището Тиризис, по името на местното тракийско племе Тиризи. Според древногръцкия историк и географ Старбон, тук, наместникът на Александър Македонски - Лизимах е разположил своята войска във войната с черноморските градове - колонии, където прикрил съкровище от четиридесет товара злато. През римската епоха крепостта се разраства под името Акрос Кастелум (укрепен нос) - строят се водопровод, баня, крепостни стени, обществени сгради.В края на XIV век крепостта става столица на Карвунското княжество на Добротица, който сече монети с името на Калиакра. Запазени са много архитектурни останки от крепостни стени, средновековни църкви, римска баня, водопровод, гробница, обществени сгради.

Резервата Яйлата
"Яйла" е национален археологически резерват. Той е приморска тераса, отделена от Добружанското плато с 50 - 60 метрови скални масиви. Яйлата е неповторимо място, което съчетава археологически останки с природни дадености. Тук се намира пещерено селище от над 100 пещери от V хилядолетие пр. н. е. От Античността са запазени светилище, жертвени камъни, винарни, четири некропола от скални гробници, вкопани в скалния масив, запазена и частично реставрирана крепост от V-VI век след Хр. и други паметници на културата.През Средновековието пещерите са били използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях се различават прабългарски знаци - руни, кръстове и каменни икони.

Ваканцинно селище „Русалка”
Ваканционно селище Русалка е разположено на 20 километра източно от град Каварна в уникалния природен резерват “Птичия залив” и на север от нос Калиакра. В силно урбанизираната Европа района на “Русалка” е една от малкото опазени в наши дни диви степи на континента. Изключително красиво насеченият скалист бряг, малките закътани пясъчни ивици, вековните дъбове и растителни видове привличат милиони представители на пернатия свят и превръщат “птичия залив” в оазис на недокоснатата от векове природа. Многобройни археологически паметници, най – старите от които са от преди 8000 години, превръщат крайбрежието на “Русалка” в неповторим археологически резерват. Античните и средновековни крепости, скалните гробници, пещерите, жертвените камъни и днес са притегателен център за учени и специалисти от цял свят.

 

Снимки: МИРЕЛА и http://www.kavarna.bg/
Използвани източници: http://bg.wikipedia.org/ http://www.kavarna.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: