ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Долна Митрополия

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - гр. Долна митрополия

Долна Митрополия е град в Северна България. Административен център на Община Долна Митрополия, в област Плевен. 

Отстои на 11 км северозападно от центъра на гр. Плевен, на 50 км югозападно от гр. Никопол, на 103 км североизточно от гр. Враца, на 45 км северно от гр. Ловеч.

Населението наброява около 3 600 души.

Природа

Релефът е равнинен, с надморска височина 62 м.
Климатът е умерено-континентален с горещо лято и студена зима. Откритостта откъм север и северозапад дава възможност за нахлуване на континентални въздушни маси през зимата. През най-студения месец на годината (януари) средномесечната температура е – 0,8°С, а през най-топлия месец (юли) средномесечната температура е 24,8 °С.

Икономика

Основни отрасли на стопанството в общината са промишлеността и селското стопанство. Благоприятните климатични особености в общината са предпоставка за развитие на селското стопанство в това число: зеленчукопроизводство и трайни насаждения – лозя и овощни градини.
В последните години значително се увеличиха лозовите масиви.
Действащите промишлени предприятия в общината са: маслено-екстракционен завод, захарен комбинат, фуражен завод.

Инфраструктура

Здравеопазването е подсигурено от медицински център и частни лекарски и стоматологични практики. Болничната помощ се осъществява в болници на територията на гр. Плевен.
Образование Функционират основно училище, средно общообразователно училище, детска градина. 

На територията на гр. Д. Митрополия се намира и ВВВУ "Г. Бенковски". То е наследник на богатите традиции на българската авиационна школа. След Втората световна война, със заповед на командира на Въздушните народни войски, на летище "Враждебна" край София се създава като самостоятелно учебно заведение НВУ "Г. Бенковски", което през 1948 г. се премества на летище Д. Митрополия.
Редовен автобусен и ж.п. транспорт свързва града с населените места в областта.

Туризъм

Тук може да се посетят:

  • Музея на въздухоплаването, чиято сграда се намира във ВВВУ „Георги Бенковски“. Интересно събитие, което се провежда всяка година на Ивановден, в центъра на града е кукерският събор.
  •  Паметник - братска могила на загинали руски войни при последния бой за Плевен от 18 пехотен Волгодски полк 
  • Паметник - обелиск на Н. И. Пирогов

В Долна Митрополия се организират и състезания по супермото.

Около града са изградени четири язовира. Три от тях са развъдници за риболовен спорт, а четвъртият и най-голям (яз. „Вълчовец“) е и гребна база към спортното училище в гр. Плевен.

На 11 км разстояние е гр. Плевен, където могат да се посетят културно-исторически и природни забележителности, като парк Кайлъка, панорама “Плевенска епопея 1877 г.” и др.

Източник: http://www.dolnamitropolia.bg/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: