ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Градец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Градец

Градѐц е село в Северозападна България. То се намира в община Видин, Област Видин.

В България има още две населени места със същото име - в община Костинброд, Област София и в община Котел, Област Сливен.

Село Градец е най-голямото село в община Видин. Разположено е в долината на река Тополовец. Отстои на 10 км северозападно от гр. Видин, на 135 км от гр. Враца и на около 206 км от гр. София в същата посока.

Релефът е равнинен с надморска височина 87 метра. Климатът се характеризира със сравнително студена зима и горещо лято.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. По-голямата част от улиците са асфалтирани. Има функциониращо улично осветление, покритие на всички мобилни оператори и автобусен транспорт до Видин и околните села.

Населението на Градец е около 1360 души.

Селото разполага с кметство, православен храм, аптека, поща, целодневна детска градина, читалище с фолклорен танцов състав, парк, футболно игрище, заведения и магазини. За здравето на населението се грижат двама общопрактикуващи лекари и един стоматолог. Основни и средни училища, както и специализирана медицинска помощ има в град Видин.

Забележителности и туризъм:

Първото име на селото е Урумлар (сведения за него датират от XV век), след което е известно под името Гърци, а през 1984 получава сегашното Градец.

В близост до селото, на около 6 км западно се намират останките на А̀лботинския скален манастир, който е бил действащ през през 13-14 век, а през 1927 г. е обявен за паметник на културата.

Във Видин може да посетите: Крепостта "Баба Вида", Турския конак "Колука", превърнат в музей, Джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу, Етнографски музей “Кръстата казарма”, Стамбол Капия и още много други културни и архитектурни паметници, с които е известен града.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://www.vidin-online.com/, http://wikimapia.org/, Мирела, интернет.
Снимки: http://www.facebook.com/, http://www.panoramio.com/, интернет.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: