ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горни лом

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Видин - с. Горни лом

Горни Лом е село в Северозападна България, Община Чупрене, Област Видин.

Намира се на 30 км югоизточно от гр. Белоградчик, на 47 км северозападно от гр. Монтана, на 85 км югозападно от областния център гр. Видин и на 145 км северозападно от гр. София.

Разположено е в планински район, по горното течение на река Лом, на средна надморска височина от 430 м. Климатът е умерено-континентален и планински в по-високите части на Стара планина.

Село Горни Лом е най-голямото по население в общината. Постоянно пребиваващите наброяват около 720 души. Голяма част от населението работи в завода за взривни вещества и във водно-електрическите централи, които са 5 на брой и се намират по течението на река Лом.

В селото има едно основно училище и една целодневна детска градина, един общопрактикуващ лекар и двама стоматолози.

По-голямата част от улиците са асфалтирани, селото е електрифицирано и водоснабдено.

Туризъм и забележителности:

Село Горни Лом е подходящо за почивка и риболов.

Землището на селото е обитавано от античността. При разкопки са намерин оброчни плочки и сгур от преработване на железни и медни руди.

Някои от основните забележителности на Горни Лом са крепостта Калето, минната галерия на Коло, църквата "Св.Параскева"- построена през 14 век.

От селото се разкрива прекрасна гледка към връх Миджур, най-високия в Северозападна Стара планина (2168 м). Всяка година през месец август се организира масово туристическо изкачване на върха. Освен Миджур има и други атрактивни маршути като Объл връх и Зебръц. Също така не много тежък, но за сметка на това изключително красив е маршутът по туристическа пътека Жълта тинтява.

Ежегодният събор на селото се провежда в последната неделя на месец май.

В общинският център- с. Чупрене (16 км северозападно), могат да се видят забележителности като: камбанария с часовник в центъра на селото, църква и музей "Асен Балкански".

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com.
Снимки: http://www.panoramio.com, http://svetimesta.com.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: