Привличаме туристи с празници на виното и ракията

Любопитно

В Германия има Октоберфест. Защо ние да нямаме празници, посветени на виното, на ракията? И то по такъв начин, че да има туристическо измерение.

Това предлага Бранимир Ботев, председател на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

Трябва да се опитаме да покажем нашите качествени и хубави вина пред чужденците, заяви в интервю за информационна агенция КРОСС специалистът. Според него трябва да се помисли за модел, който да акцентира върху традиционната ни кухня и напитки.

Да не забравяме, че древна Тракия е европейският център, родното място на хубавите вина, на лозята, на традициите. В последствие, чрез Римската империя, тези традиции са стигнали и до Галия. В същото време Франция е законодателят във виното. Защо не сме ние? Защо не направим популярно това, което е свързано с нашите традиции? Но за целта трябва да имаме и такива продукти, категоричен е Бранимир Ботев.

Нека всеки производител на задния етикет на бутилката да напише колко собствени лозя притежава, какви сортове и колко бутилки е произвел съответната година, призова Ботев.

Според него българският потребител трябва да се научи да цени качествените български вина, защото „докато цената е основният определящ фактор, рискуваме да свързват нашия туризъм не с нашата култура и традиции, включително и виното".

Летният сезон не е отразил на повишаване на производството на алкохол, но за сметка на това процъфтява нелегалната търговия.

Този алкохол не се внася през границата, той се произвежда тук в по-голямата си част от нелегални производители, върху които няма никакъв контрол. Това оказва тежка, нелоялна конкуренция на коректните фирми, които плащат данъци в бюджета. Ощетяването на легалните фирми е в такава степен, че няма фирма, която да не работи с намален капацитет и с част освободен персонал, каза Ботев.

Тази година се очаква легалните винпроми да закупят по-малко от половината от гроздовата реколта.

Всичко останало отива в т.нар. селски или междуселски казани, а от тях- в производството и консумацията на черно. При плодовете положението е още по-тежко - над 95% отиват за подобен тип преваряване, допълни той.

Готов е проект за нов закон срещу сивия алкохолен сектор.

 

Текст: expert.bg
Снимка: Интернет

(11.08.2011)