Зам.-министър Бранимир Ботев обсъди с представители на бизнеса въвеждането на т. нар. зелена звезда в категоризацията на хотели и заведения.
Идеята е при категоризацията си туристическите обекти, които предлагат екологично чиста продукция, да получават оцветена в зелено звезда.
Тя ще идентифицира заведенията, в които се използват еко, био или натурални продукти и ще дава допълнителен авторитет за привличане на повече клиенти.
В същото време туристическите обекти, които предлагат този вид продукция ще се превърнат в своеобразна "витрина" на българските стоки. Според зам.-министър Ботев това ще подпомогне българските производители на плодове и зеленчуци, отглеждани по естествен начин.
Инициативата е част от петте мерки, които предстои да бъдат предприети в областта на туризма по предложение на зам.-министър Ботев. За осъществяването й министерството на икономиката и енергетиката ще си партнира с българската туристическа индустрия и национално сдружение Произведено в България. Търсят се възможности туризмът да се отвори максимално бързо към натуралните продукти и да започне да ги предлага на чуждите туристи.
Част от идеите са:
- въвеждане на свежи продукти, тъй като изискванията за био продукти са изключително тежки и не са по възможностите на всички български производители,
- райониране, т.е. определяне на периметър за доставка, който да е максимум 150 км,
- възможност държавата да подкрепи откриването на тържища със земеделска продукция в курортните комплекси.
Предвижда се дискусия за т.нар. зелена звезда да бъде организирана и с представителите на туристическия бранш по Южното Черноморие.
Източник: http://www.economy.bg/
(26.08.2013)