National Geographic избра Перник и фестивала „Сурва“ в Топ 15 зимни дестинации

Култура

Списание National Geographic нареди Перник и ежегодния фестивал „Сурва“ сред Топ 15 най-препоръчвани зимни дестинации.

Специализираното издание посъветва читателите си да посетят фестивала „Сурва“, който България очаква тази година да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството.

Българският фестивал е препоръчан наред със световноизвестни утвърдени фестивални градове или екзотични дестинации, каквито са Париж, който оглавява класацията, състезанието по каране на ски, теглени от конник в Монтана, САЩ, езерото Байкал, зимното наблюдение на вълци в парка Йелоустоун, Златният бряг в Куинсланд, Австралия, сезонът на цъфтежа на дърветата в Майорка, музикалният фестивал в Каменния град на Занзибар, спускането със ски от връх Казбек в Грузия.

Самият 23-ти международен фестивал „Сурва“ ще се състои между 24 и 26 януари, но „раздрънкването“ започва още днес и утре в пернишките села, съобщи „Дневник“. Ще пламнат огньове, ще излязат сурвакарските групи и ще задрънчат звънците, прогонващи злото, в Богданов дол, Бела вода, Батановци, Черна гора, Ярджиловци, Зидарци, Лесковец, Мещица, Дивотино.

През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. беше обявен за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

Източник: http://novinite.bg/
Снимка: www.inter-view.info

(16.01.2014)