Карта
Бележник ()

Google купи Nest за 3,2 млрд. долара

Любопитно

Компанията Google Inc. направи огромна стъпка в историята си, купувайки създателите „умния“ термостат Nest за 3,2 млрд. долара. По този начин Google окончателно навлиза и в дома ви, информира „Ройтерс“.

Това е втората най-голяма сделка на компанията след придобиването на Motorola през 2012 г. за 12,5 млрд. долара. Новата сделка разширява изцяло възможностите пред Google и отваря един нов пазар за компанията.

Модерният термостат работи на изцяло нов принцип. Той се учи от ежедневното потребление на енергия. Nest се монтира на стената и представлява интернет-базиран софтуер, съвместим с 95% от системите за отопление и охлаждане. Той е достъпен за дистанционно управление и е съвместим с iPhone, iPad и Android. По този начин устройството създава график, базиран на вашите навици. Той знае точно кога ще се приберете, за да загрее къщата и кога ще я напуснете, за да спре отоплението.

Nest е създаден от Тони Фадел, бивш служител на Apple и един от създателите на музикалния плеър iPod. „Какво иска да направи Google е това да бъде гръбнакът на вашия дом, да разбере как консумирате енергия и какви са музикалните ви навици“, казва представител на компанията.

Google продължава да се развива в технологичен аспект, създавайки и придобивайки различни устройства и услуги. Все повече обаче потребителите започват да се съмняват в сигурността на използването на лични данни от компанията. Някои хора вече изразиха опасенията си в известните социални мрежи.

Google вече ще има достъп до целия дом и ще събира информация за навиците и предпочитанията ви. Самата представа за това е обезпокоителна. В свое интервю създателят на Nest обясни, че с Google са отделили много време в обсъждане на въпросите, свързани със сигурността на личните данни.

„Истината е, че в Google приемат защитата на личните данни изключително сериозно“, споделя Тони Фадел, добавяйки, че нищо в условията за ползване на Nest няма да се промени след продажбата.

Сделката е резултат от редица дискусии, започнали още през лятото на 2013 г. В резултат на придобиването на Nest, Google вече превръща и къщата ви в „умен дом“.

 

 

Източник: http://econ.bg/

(14.01.2014)