Карта
Бележник ()

Equest може да не успее да обслужва кредити върху свои активи

Кредитиране

Инвестиционният фонд Equest Investments Balkans Limited (EIB), мажоритарен собственик на Техномаркет, обяви, че не изключва ситуация, в която няма да може да обслужва кредитите върху някои от своите активи.

От компанията казват, че обслужването на кредитите зависи до голяма степен от програмата за продажбата на активи.

„Затруднените пазарни условия несъмнено ще имат отражение върху планираните от нас продажби (на активи) по отношение на реализирани цени и срокове, като по този начин за отделните активи съществуват обстоятелства, при които може да се достигне до просрочия на кредитите“, казва Йън Шмигелоу, председател на борда на директорите на Equest.

Той уточнява обаче, че тази опасност вече не съществува по отношение на задълженията на TechnomarketDomo (TMD) – компанията, която беше създадена в резултат на сливането на българската верига Техномаркет и румънската Domo, които бяха придобити от фонда.

Equest вече предприе стъпки за преструктурирането на кредита на TMD на обща стойност от 79,5 млн. евро с изплащането на 20 млн. евро от него.

През юли бе съобщено, че компанията е обезпечила краткосрочен заем на TMD чрез дял в Borovets Investments EAD, което е мажоритарен собственик на компанията, развиваща проекта „Супер Боровец“.

Към края на юни 2009 г. Equest има и кредит в размер на 22,2 млн. евро за компанията за сметосъбиране Novera. Novera бе придобита чрез мецанин кредит от 20 млн. евро и банков кредит от 15 млн. евро и двата от които в момента са в просрочие „в резултат на прекратяването на концесията за сметосъбиране с община София“, казват от Equest в своя финансов отчет за първото полугодие. В момента компанията е в процес на ликвидация. По-рано тази година тя обяви планове да търси компенсация за прекратената концесия по съдебен път.

Фондът преговаря със своите кредитори за преструктуриране на всички останали задължения. Към края на юни той има кредити на обща стойност 105 млн. евро спрямо 151 млн. евро към края на декември 2008 г.

Equest отчете загуба преди данъци в размер на 27,5 млн. евро за първите шест месеца на годината в сравнение със загуба от 34,4 млн. евро година по-рано.

Източник: invetstor.bg

(01.10.2009)