Карта
Бележник ()

Dubai World може да загуби морски парцел с размера на Манхатън

Кредитиране

Кредиторите на Nakheel PJSC, строително-инвестиционното подразделение на закъсалия фонд Dubai World, може да спечелят правото да получат ивица пустееща земя в Дубай край морския бряг с размера на Манхатън, ако компанията просрочи плащанията по облигационен заем за 3,5 млрд. долара, пише Bloomberg.

Инвеститорите ще могат да поискат ипотеките върху имота да бъдат обявени за просрочени, ако Nakheel не успее да изплати заема, става ясно от облигационния проспект. Дългът трябва да се плати на 14 декември, след което компанията разполага с 2 седмици, за да намери начин да не бъде обявен за просрочен.

Земята е част от мащабен проект - Dubai Waterfront, който предвижда построяването на град, два пъти по-голям по размер от Хонконг.

Dubai World се опитва да преструктурира задължения за 26 млрд. долара, след като потърси отсрочка за дълговете си, включително сукук* облигациите на Nakheel за крайморския парцел. Облигационният заем е отпуснат срещу 50-годишен договор за наем на 63 млн. кв. м земя, върху която Nakheel иска да строи южната част на Dubai Waterfront и серия от изкуствени острови под формата на полумесец.

„Малко вероятно е проектът да бъде реализиран“, казва Сауд Масуд, анализатор на UBS в сектора на имотите, базиран в Дубай. “Бих бил много изненадан, ако каквото и да било бъде построено през следващите пет години.”

Земята е била оценена на 4,2 млрд. долара от Jones Lang LaSalle (JLL) преди три години на базата на плановете целият проект да бъде готов до 2018 г., когато би струвала 11,8 млрд. долара, пише още в проспекта.

Удвояване на размера на Дубай

Проектът беше сред най-амбициозните в градската част на Дубай. На практика той предвиждаше „удвояване на Дубай“, казва Масуд.

Делът на земята, обезпечаваща сукук облигациите, вероятно ще струва „значително по-малко“ от оценката през 2006 г., допълва той.

Цените на офисите в емирството паднаха с 58% за една година до края на септември, по данни на Colliers International. Цените на жилищата са загубили 50% от стойността си от пика миналата година.

“Ако построените къщи поевтинеят с 50%, стойността на незастроената земя вероятно ще падне още повече“, казва Масуд.

*Сукук са ценни книжа, съобразени с ислямските закони и имат по-специфични условия за постигане на печалби.


Източник: investor.bg

(08.12.2009)