Очаква се 3,5% ръст на приходите от туризъм

Туризъм

Руските туристи са с 15% повече в сравнение с миналата година, каза зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев

По предварителни данни ръстът на туристите, посетили България тази година, ще е 5,8%, а очакваният ръст на приходите е 3,5%. Това каза на откриването на Шестия Черноморски туристически форум във Варна зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, цитиран от агенция „Фокус”.

По негови думи данните показват, че в сравнение с очаквания ръст на икономиката на страната туризмът има два пъти по-бързи темпове на растеж. Ботев отбеляза, че за разлика от всички съседни страни България регистрира и повишен ръст на целевите пазари, които формират основния поток на туристи.

Най-голям е ръстът при руските туристи - над 15,5% в сравнение с 2012 година. Ботев обаче отбеляза, че ръстът им реално е още по-висок, защото справката е на база издадени визи и входящ контрол. В същото време голяма част от руските граждани, посещаващи България, имат многократни шенгенски визи или собственост у нас, така че системата не би могла да ги отчита.

По отношение на визовия режим, засягащ туристите от страни извън Европейския съюз, Ботев подчерта, че има какво да се направи.

Той посочи, че в някои от консулските служби в Русия са закрити, като това ще бъде променено и ще бъдат възстановени или създадени нови консулства, за да може максимално бързо да се обработват документите за издаване на визи. Предвижда се и да бъде намалена дейността на посредническите фирми, които усложняват и оскъпяват този процес.

Въпросът с националния бранд все още не е изчерпан, коментира Ботев. По думите му конкурсът за създаването на бранда е бил "много интересен". Заместник-министърът каза, че ще направи всичко необходимо, за да получи пълна информация от фирмата, спечелила конкурса. Ботев уточни, че е сезирал правната дирекция в министерството, за да се търси път за прекратяване на договора с нея, както и вариант тя да възстанови взетата за изработката на бранда сума.

Източник: http://www.investor.bg

(04.10.2013)