Сърцето на Сердика излиза наяве до 2 г.

Култура

     Открит е уникален подземен град. Няма такова чудо, възкликна културният министър Вежди Рашидов при „обхода" на новата голяма сграда, разкрита от археолозите при строителството на осмата метростанция до ЦУМ. Той заедно със строителния министър Лиляна Павлова нагледаха хода на работата по разкриването на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” в сърцето на София.

Очакванията на археолозите са да се натъкнат на висок клас сгради, защото на това място е бил и центърът на античния град. Въпреки това все още е рано категорично да се каже какво ще излезе под земята.

В края на юли ще бъде приключил първият етап от строителството, а за втория етап - в момента приключват проучванията и проектът е готов като до два месеца се очаква да минат процедурите и да бъде приет, съобщи Вежди Рашидов. Той каза, че на 25 август се очаква Жозе Мануел Барозу да посети България и добави, че премиерът иска заедно да открият метрото с готов подход към археологията. Археологическите разкопки ще бъдат в стъклени витрини, така че довършителните строителни работи, както и преминаването на граждани, да не ги увредят.

До края на 2013 г. се очаква археолозите да приключат изцяло работа и така да се оживи културния туризъм.
Проектът по изваждането наяве на антична Сердика е на обща стойност 15 801 989 лв. се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”. Това трябва да е най-големият комплекс в Европа и предвижда пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, Средновековието и Възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво на около 19 000 кв. м.

Ще се свържат в единна структура новооткритите обществени сгради, главните улици на античния град – Кардо максимус и Декуманос максимус, безценни мозайки и стенописи с вече експонираните отделни фрагменти от резервата „Сердика–Средец” - подлеза с Източната порта пред сградата на Народното събрание и Президентството и подлеза с храма „Св. Петка Самарджийска”.

Източник: www.bnews.bg

(30.05.2012)