Фатални грешки при интервю за работа

Култура

   Най-шокиращите грешки, които може да допуснете при интервю за работа разкрива в свое проучване Harris Interactive и CareerBuilder. Консултантската компания е провела анкета сред 3000 мениджъри и специалисти в сферата на човешките ресурси.

Някои от гафовете могат да бъдат обяснени с ефектите на стреса, както и с липсата на опит и подготовка. Има и случаи, в които кандидатите са достатъчно уверени и красноречиви по време на интервюто, но не са си направили труда да научат каквото и да било за компанията, нейната дейност, история и цели.

Дори грешките от най-общо естество могат да се превърнат в сигурен начин да направите лошо първо впечатление. CareerBuilder пита HR-мениджърите кои са най-често срещаните дребни прегрешения, които биха намалили шансовете на даден кандидат да получи желаната позиция. От тях 77% отговарят, че биха се подразнили, ако кандидатът провежда разговор или пише sms по време на интервю. 75 % определят като най-пагубна демонстративната липса на интерес и апатия от страна на кандидатстващия по време на интервюто. Други дразнещи елементи са неподходящото или скандално облекло, дъвченето на дъвка, арогантното поведение, злословенето по адрес на бивши работодатели. Имало е и нестандартни случаи, например мъж, който по време на интервюто си носел наръчник „Как да се държим по време на интервю“ и след всеки зададен въпрос се консултирал с написаното там преди да даде отговор. При друг случай интервюирана дама посочила като своя най-силна страна точността си, при положение, че била закъсняла за срещата с половин час.

За да избегнем подобни трагикомични моменти, е необходима добра подготовка. Препоръчително е да сме спокойни, фокусирани и балансирани в отговорите, които даваме. По време на самото интервю трябва да се стараем да изпъкнем не само като професионалист, а и като личност. Не бива да забравяме, че първото впечатление неизменно оставя ярки следи в съзнанието на работодателя, затова трябва стратегически да обмислим върху кои свои качества бихме желали да акцентираме, какво да извадим на показ или да тушираме.

„Интервюто за работа е нещо комплексно. Целта не е просто да наемем списък от умения и постижения. Целта е да наемем цялостна личност, притежаваща нещо повече от впечатляваща автобиография – личност с критично мислене, творчески способности, многопластова харизма“ обясняват HR специалистите.
Автор: Милена Богданова

Източник: fakti.bg

(24.02.2012)