Започва фестивалът на игралния филм "Златна роза" във Варна

Култура

        19-минутна симфония, написана специално за тазгодишното издание на "Златна роза", ще открие днес фестивала на българския игрален филм във Варна. Подобно нещо се прави за първи път в 51-годишната история на фестивала, съобщават организаторите. Музикалното произведение е в 3 части. Нарича се "Симфония за Дъб DJ, метал китара и хип-хоп МС", а зад нестандартния проект стоят музикантите от "La Migra" Страцимир Павлов и Валери Ценков, и продуцентът Александър Николов от "Артин Вижън".

"Идеята е зрителите да чуят красотата на класическата симфонична форма, но същевременно да разпознаят в нея съвременния човек, съвременния живот. Затова в музиката има много електроника и бийтове – все неща, които хората познават от клубовете и денс музиката", казва композиторът Страцимир Павлова.

Най-значителното събитие на българския игрален филм за годината ще се състои от 5-и до 11-и октомври във Фестивален и конгресен център – Варна, като всички филми от състезателната програма ще бъдат показани в зала 1.

На днешното откриване на фестивала ще видим международната копродукция с българско участие "Шоково състояние" на словенския режисьор Андрей Кошак, включена извън конкурсната програма. Филмът е копродукция на Словения, България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Продуцент от българска страна е Стефан Китанов, директор на София Филм Фест, а композитор на музиката е Стефан Вълдобрев.

Фестивалната програма ще включва два конкурса, в които се връчва наградата "Златна роза": за пълнометражни и за късометражни игрални филми. Първият ще бъде съставен от 13 заглавия на нови игрални филми, създадени след миналогодишното издание. 9 от тях са произведени с държавно финансиране –подпомогнати от Националния филмов център, като един е копродукция с Австрия. Останалите 4 филма са независими продукции, създадени без държавна подкрепа. В програмата са няколко филма – "Вяра, любов и уиски" на Кристина Николова, "Цветът на хамелеона" на Емил Христов, "Аз съм ти" на Петър Попзлатев, "Джулай" на Кирил Станков, копродукцията "Испания" на Аня Саломоновиц, които бяха представени на най-реномираните фестивали тази година и вече спечелиха международно признание – Берлин, Кан, София, Москва, Лос Анджелис, Торонто. Във Варна за първи път ще бъдат представени официално пред българската публика 6 филма. Ще участват също така филми, които вече успешно се срещнаха със зрителите в кината – "Корпус за бързо реагиране" на Станислав Дончев, "Чужденецът" на Ники Илиев, както и премиерното заглавие за септември "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" на Георги Костов.

Конкурсът за късометражни филми ще включва 10 заглавия, разпределени в два блока. В програмата са включени две продукции на Българската национална телевизия - "Жълто куче" на Мария Николова и "Виолета, Жоро и аз" на Любомир Попов, продукции от НАТФИЗ, подпомогнати от Националния филмов център и НБУ, както и някои творби, спечелили вече международно признание: "Парафиненият принц" на Павел Веснаков, с награда от фестивала "В двореца", Балчик, "Драсканица" на Любомир Печев, представен на Short Film Corner в Кан, "Солено и сладко" на Поли Генчева с награда за най-добър чуждестранен филм на Сънсет ФФ, Лос Анжелис и "Отивам в Италия" на Ивайло Марков, представен на МФФ Монреал. /БГНЕС

Източник: http://news.bgnes.com

(05.10.2012)