Почитаме Вяра, Надежда и Любов и майка им София

Култура

Днес църквата чества паметта на Света великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.
Празникът на столицата ще започне със св. Литургия в старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия", в която ще вземе участие патриарх Неофит. С негово благословение ще бъде поставено началото и на благотворителната кампания на Българския червен кръст „Топъл обяд", на която Българската православна църква е основен партньор. Инициативата цели набирането на доброволни дарения за подсигуряването на топъл обяд на нуждаещите се от помощ деца сираци, безпризорни и деца от социално слаби семейства.
Преданието разказва, че през втората половина на І и първите десетилетия на ІІ век в Рим живяла благочестива християнка на име София, която според възможностите си вършела милосърдни дела.
София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Заради непреклонноста си към вярата, пред очите на майка им те били подлагани на жестоки изтезания, но невидима Божия ръка ги пазела. След непоносимите мъчения и трите сестри една по една били обезглавени. През 126 г. благочестиви християни погребали светата майка при нейните дъщери. Вяра, Надежда и Любов се приемат за покровителки на децата, защото те самите били още деца.
Преди 21 години с решение на Общинския съвет църковният празник на Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е определен и за празник на столицата ни. На този ден отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта.
На този ден имен ден имат: Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.
От Светия Синод на Българската православна църква съобщават, че след литургията, която ще се проведе в старинния храм „Св. София - Премъдрост Божия," пред църквата ще бъде отслужен празничен водосвет, по време на който ще се отправят молитви към Бога за благоденствието на София и нейните жители. Като част от партньорството между Българския червен кръст и Църквата, свещенослужителите в православните храмове ще отправят апел за събуждане на милосърдие, съпричастност и благотворителност у всички вярващи за набиране на средства за проекта „Топъл обяд".

Източник: http://www.standartnews.com

(17.09.2013)