Български археолози разгадават кода на слънцето

Култура

    Не шифърът на Леонардо, а труден код на слънцето разгадава археологът от врачанския музей Георги Ганецовски. Ребусът стои пред екипа му от миналата година, когато попадна на три еленови черепа с огромни рога в праисторическото селище в местността Валога край село Оходен, предаде Стандарт нюз.

Находката в култовото място няма аналог нито в Европа, нито в Близкия изток, откъдето се счита, че настъпва към Балканите раннонеолитната епоха. Единствено в Тулуза са открити подобни рога от мезолитната за Франция епоха. Но те са с 400 години по-млади от тези при Оходен, които са на 8000 години, уточни Ганецовски. Глиненият олтар с еленовите рога е най-новата експозиция в музея, която се откри навръх Деня на будителите.

Те са поставени в съседство със скелета на древния Христо и са разположени точно по начина, по който са си правили компания през хилядолетията в Светилището на слънцето. Любопитното е, че позата на погребания мъж е съобразена с пролетното слънцестоене, а на трите жени, открити в култовото място - с есенното.

"Този код на слънцето се оказа твърде сложен и тепърва ще го разгадаваме", призна археологът. Засега е ясно, че еленовите рога са най-силният соларен символ, а така също на мъжкото начало и плодородието, посочва той.
Редактор: Десислава Ушатова

Източник: http://interest.actualno.com

(06.11.2012)