Карта
Бележник ()

„Южен поток“ нямало да навреди на туризма и природата в България

Екология

Всички екологични изисквания на България ще бъдат спазени при строителството на газопровода „Южен поток“ на територията й, съобщиха от компанията „Южен поток“.
Изходът на тръбата на газопровода от морския към сухоземния участък ще бъде на няколко километра южно от варненския квартал „Галата“, посочват от дружеството и уверяват, че ще бъдат спазени всички норми на екологичното право на ЕС.

Планира се преходът от морския към сухоземния участък да стане с хоризонтален сондаж, така че дори по време на строителството тръбата няма да бъде видима на повърхността.
В същия район вече от няколко години съществува тръба, по която се получават количества природен газот местен добив. Практиката показва, че това по абсолютно никакъв начин не влияе на туризма, бизнеса или природата, подчертават още от „Южен поток“.

Съгласно действащото законодателство отстоянието между газопровода и най-близко намиращата се постройка трябва да бъде 120 м.
В случая на „Южен поток“ тръбата се намира на 4,5 км от квартал „Галата“, на повече от 20 км от центъра на Варна и на 8 км от Аспаруховия мост.

„Важно е също да отбележим, че по тръбата на „Южен поток“ ще се доставя природен газ, а не петрол или петролни деривати. Газът е най-екологично чистото гориво, познато в света, което, в съчетание с високотехнологичното решение за навлизането на газопровода на сухоземния участък чрез хоризонтален сондаж, изобщо не може да дава повод за притеснение от страна на екологичните организации, туристическия бранш или хората, живеещи в района“, твърдят още от компанията за осъществяване на проекта.

Източник: http://novinite.bg/

(07.02.2013)