Карта
Бележник ()

Честит рожден ден, Mac!

Любопитно

Преди три десетилетия Стив Джобс представи легендарния Macintosh

Много от съвременните джаджи са вдъхновени от легендарния Mac, който стана на 30. Apple предизвика истинска революция в технологичния свят, а и не само, с пускането на компютъра Macintosh.

Преди три десетилетия компанията излъчи една от най-легендарните реклами в историята на Super Bowl, в която се твърдеше че “1984 няма да бъде като 1984” (романът на Джордж Оруел - бел. ред.). Два дни по-късно покойният вече Стив Джобс представя компютъра, който не само, че променя компанията му, но и света на персоналните компютри.

Неговата реклама “1984” наложи Apple като безспорен конкурент на IBM на пазара на персонални компютри. Mac е компютър, който семействата от средната класа могат да си позволят. За времето си графиката му е била едва ли не произведение на изкуството. Самият компютър изцяло променя начина, по който хората взаимодействат с машините – дизайнът е по-интуитивен, което дори Бил Гейтс и Microsoft взимат под внимание.

Оттогава и досега Apple продължава да прави нововъведения в начина, по който хората използват компютрите. С представянето на iPod например компанията ни въведе в още една нова ера – посткомпютърна и мобилна, съчетаваща компютрите с развлеченията.

Когато Стив Джобс почина през 2011 г., компанията изгуби общественото си лице. Наследникът му Тим Кук е поставен под постоянен натиск за легендарни нововъведения, точно като от миналото. Засега той не разочарова почитателите на Apple и сам каза, че компанията иска да върви напред и “да види какво има зад ъгъла”.

Източник: http://www.investor.bg

(27.01.2014)