Карта
Бележник ()

Фермерският пазар – радост за гражданите

Екология

     София може да заприлича на много големи европейски градове, които си имат фермерски пазари и тамошните граждани успяват да опитат уникални храни и екологично чисти продукти, без да се налага да обикалят провинцията.

Любимият на мнозина парк „Заимов” е най-желаното от земеделците място, където да покажат какво произвеждат, без да разчитат на химията и растежните стимулатори. И да получат достойна цена за труда си, защото сега им предлагат да изкупят по 9 ст. за килограм биологичния пипер, а в същото време ние ядем чушки от странство по левче и половина - два. На сергиите обаче няма да има домати като дини и златни ябълки без драскотина.

В София отдавна има интерес към създаването на фермерски пазар, дори в момента всеки петък ентусиасти се събират в Лозенец, за да си вземат истинска храна директно от производителите. Малко нелегално, но много вкусно, казват купувачите. Още по-доволни са хората, които са се включили в движението „Хранкооп“ и получават веднъж седмично зарзават от село. Това не е българска мода, ентусиазирани парижани първи се сетили да си поръчват продукти на фермерите, които им ги доставят до Айфеловата кула.

Биохраните обаче си имат цена, но и потребители. А модата може да стане ежедневие за хората, които мислят за бъдещето на децата си.

Източник: www.monitor.bg

(24.08.2012)