Карта
Бележник ()

Търсят креативни методи за съживяване на малки търговски средища на Острова

Кредитиране

Някои от най-бедните градски центрове във Великобритания ще получат минимални грантове, за да помогнат за запълването на сгради и магазини, останали празни заради рецесията, пише FT.

Правителството ще отпусне общо 3 млн. паунда на 57 малки общини, за да намерят „креативни начини“ за превръщането на празните обекти в обществено полезни средища.

Финансирането изглежда пренебрежимо малко в контекста на най-тежката икономическа криза във Великобритания за последните десетилетия, която доведе до значителен ръст в безработицата, пише изданието.

Броят на празните обекти нарасна повече от двойно през последната година, като един от всеки 10 магазина в големите градове сега е празен. За сравнение миналото лято съотношението бе 4%. В някои градове повече от един от всеки пет магазина е празен.

Правителството обаче се надява, че финансирането, което се равнява на около 50 хил. паунда за всяко градче, ще бъде достатъчно, за да накара градоначалниците да генерират идеи за съживяването на умиращите търговски улици.

Министри се позовават на примера с международната козметична компания Neal's Yard Remedies, която започна своята дейност в изоставен склад в Ковънт Гардън преди 30 години.

Сред предложенията са създаване на културни и социални средища, като обучителни центрове, места за срещи и различни изложбени зали, които да съживят живота в малките градове.

Някои градове вече са реализирали подобни инициативи. Бирмингам наример превърна неизползвана сграда на супермаркет в обществен център на изкуствата, а Нотингам реновира някои изоставени постройки в изложбени зали, където студенти могат да продават свои творби.

„Няма нужда да гледаме как неизползваните магазини на нашите търговски улици се погубват, особено когато знаем, че не е нужно много да превърнем един празен магазин в нещо полезно за обществото“, казва Джон Денъм, държавен секретар по регионалното управление.

Собствениците на въпросните празни магазини ще използват временни договори за наем при отдаването на помещенията за целите на изкуството, пише изданието. Те ще имат право да върнат търговското предназначение на площите в случай, че се появи наемател.

Нивото на назаетост в някои части на страната достигна безпрецедентни стойности, като в град Маргейт в графство Кент например една четвърт от всички магазини стои празна.

Собствениците на магазини в търговските улици се борят не само с ефектите от кризата, но също и с дългосрочни социални промени като това, че хората са започнали да купуват повече продукти по интернет или в извънградски търговски центрове.

Източник: investor.bg

(14.08.2009)