Карта
Бележник ()

Търговски аташета рекламират Чудесата

Туризъм

Търговските аташета зад граница ще рекламират Чудесата на България. Това обеща вицепремиерът Даниела Бобева по време на дискусия, организирана от в. "Стандарт" в Димитровград. Оттам бе даден стартът на II тур на "Чудесата на България", тъй като неолитният човек, който се съхранява в регионалния музей на града, зае първото място в първия етап на тазгодишната кампания. Патриотичната кампания на "Стандарт" събра на една маса в Димитровград Бобева, кметове, експерти, учени и представители на туристическия бранш, за да начертае новата туристическа карта на област Хасково.

Задачата на търговските служби е именно да изберат подходящите форуми и възможности за реклама на страната ни. Нужна е системна работа, така че да привлечем туристи, които ще влизат не само в кръчмите, а и в музеите, обясни Бобева.

"Кампанията на в. "Стандарт" има три основни достойнства", обясни при откриването главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Тя припомни, че с последните три издания патриотичната инициатива даде възможност на държавата да припознае културно-историческото ни наследство и да акцентира към опазването и популяризирането му.

По време на дебата стана ясно, че до седмици трябва да е готова и дългосрочната стратегия за развитие на туризма у нас. Вицепремиерът призова бизнеса, местните власти и неправителствените организации да обединят сили и да разработят туристически маршрути по региони. Държавата от своя страна ще ги рекламира на сайта на икономическото министерство. На него в момента има едва 10 посочени маршрута, а само в Хасково и Димитровград има възможности за поне 4-5, заяви Бобева.

Нужна е и активна политика за реклама на Изток. Азиатските туристи са точно тези, които търсим да привлечем, категорична бе тя. Китайските гости не ходят на ски и море, а търсят история, вино, купуват и сувенири, и розово масло. Техни туроператори вече са заявили интерес да посетят родни забележителности и да направят пакети за родния пазар. Шефът на дирекция "Маркетинг и реклама" в икономическото министерство Анелия Генова обяви, че през ноември у нас ще гостуват група японски журналисти. Те ще посетят културни, исторически и природни забележителности. Така повече хора от Страната на изгряващото слънце ще научат по-лесно и достъпни за чудесата по родните земи.

В началото на следващата година ще пристигнат и представители на виетнамски агенции, които също имат интерес да продават ваканции у нас, обясни Бобева. Екипът й разработва специални продукти в областта на културата, съхранените традиции, балнео и СПА, гурме и приключенски туризъм.

Средствата за реклама трябва да се изразходват целево, категорична бе още Бобева. По думите й европейските фондове ни научиха да се оценяваме по това колко сме изхарчили, а не по това какво сме направили и какъв е ефектът. Не бива да има харчлък, а администрацията трябва да върши качествени неща и те да се виждат, обясни Бобева.

"Кампанията на в. "Стандарт" е изключително важна за всички нас да опознаем чудесата, които има в страната ни. Изненадан съм колко много бяха обектите, които лично аз не познавах и не бях чувал за тях", каза и кметът на Димитровград Иво Димов.

Бобева събира археолозите

Вицепремиерът Даниела Бобева събира археолозите в Министерския съвет. Учените ще прекрачат прага на "Дондуков" 1, за да обсъдят заедно какви маршрути за приключенци могат да привличат нашенци и чужденци по региони. "Каня в Министерски съвет на среща с мен и Министерство на културата археолозите, на които и туризмът, и ние сме длъжници. Без духовност няма икономика, а духовността е най-вече история", заяви в Димитровград вицепремиерът. Тя бе категорична, че е нужно цялостно преосмисляне на стратегията за развитие на туризма с по-голям акцент върху възможностите за културен турове.

Бобева обяви, че приветства инициативата "Чудесата на България", защото е много важна за разширяване обхвата на родния туризъм. "Едно от най-големите чудеса на България през последните 20 години е родната археология", заяви вицепремиерът. По думите й учените по разкопките са може би и най-щастливи от прехода, защото той им дал много шансове. "Това, което нашите археолози откриха през последните години, други нямат възможност дори и да докоснат през цялата си кариера. С работата си те създават възможност за развитие не само на туризма и икономиката, но и за нашия дух, който за съжаление витае и за образованието, което, за съжаление, е в не лека ситуация", заключи Бобева.

Атакуваме ЮНЕСКО със забравени гробници

Потънали в папките на чиновници наши уникални гробници, светилища и крепости ще получат нов шанс да влязат под егидата на ЮНЕСКО. Те ще бъдат извадени от кашоните и прегледани обстойно.

Министерството на културата ще изготви списък със забавените или непридвижените обекти, кандидатстващи за ЮНЕСКО, обяви вицепремиерът Даниела Бобева. Целта е да се отсеят онези паметници, които са с реални шансове да влязат в списъка на световното културно-историческо наследство. "Ще говоря с министър Петър Стоянович, за да проучим как стоят нещата с придвижването на документите, и ще търсим съдействие от Ирина Бокова. За тези обекти, които нямат шансове и не отговарят на изискванията, ще им кажем откровено, а не да чакат с години", коментира Бобева. Тя пое ангажимента, провокирана от шефа на Информационния център в Хасково Красимир Пилев, който я попита по каква причина Министерството на културата не помага за популяризирането на един уникален обект като тракийската гробница край село Александрово. Той разказа, че вече 13 години древният некропол чака да влезе в ЮНЕСКО. През това време община Хасково е писала десетки писма до Министерството на културата, чиято трябва да е инициативата за включването.

Културно-историческият туризъм стана приоритет

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Защо вярваме, че това, което правим, е важно и полезно за държавата? Кампанията "Чудесата на България", която докосна сърцето на всеки българин, има няколко безспорни успеха. Първият е, че превърнахме културно-историческото наследство в държавен приоритет. А културно-историческия туризъм - в опорна точна на новата стратегия за развитие на туризма в България. Това се случва за първи път в най-новата ни история.

Вторият е, че ангажирахме вниманието на бизнеса. След наш форум местният бизнес в Провадия осигури средствата за консервация на Провадия-Солницата, които държавата не успя да намери поради кризата.

Третият резултатът, с който особено се гордеем, е реализирането на реални туристически маршрути. Най-големите български туроператори вече предлагат специални пакети "Чудесата на България", с които привличат родни и чужди туристи.

Надявам се да помогнем и на Димитровград. С вота си за Неолитния човек хората в града доказаха, че вярват в каузи и ги отстояват. Те дадоха един голям урок по патриотизъм на всички нас.

Паметниците са български, не общински

Проф. Николай Овчаров

Стотици хиляди туристи посещават Чудесата по маршрутите от кампанията на вестник "Стандарт". Това е третата поредна инициатива и тя трябва да надстроява и да рекламира по-неизвестни обекти. Трябва да обединим усилията си и да покажем, че всички паметници са български, а не общински. Вече са особено популярни маршрутите, които стартирахме през 2009 г. в началото от Хасковска област към Златоград до Смолян. Нужни са още усилия, за да се превърне регионът наистина в туристическата порта към Източните Родопи. Изключително интересни са и находките в Ябълково, които бяха открити през последните години и сега са изложени в музея.

Да се борим докрай за светините

Проф. Виолета Нешева

При никакви обстоятелства и никакви причини вестник "Стандарт" не се отказва от упоритостта си да защитава културното наследство и да го показва пред българи и чужденци. Липсата на нормална политическа атмосфера пречи на всички, но въпреки това вие преодолявате с голямо упорство препятствията. Всички ние можем да плачем за това, че една или друга забележителност не е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Но ако не си вършат работата тези, които получават заплата за това, няма как да успеем. В министерството на културата от десетилетия залежават документи с кандидатурите ни, за които не се борим достатъчно.

Източник: http://www.standartnews.com/

(07.10.2013)