Карта
Бележник ()

Средният размер на ипотечните кредити пада към нивата отпреди 3 години

Кредитиране

Средният размер на ипотечните кредити в страната се понижава през август до 28 567 евро, сочат данни на консултантската компания в сектора КредитЦентър. Това е най-ниската стойност от октомври 2006 г., уточниха от компанията за Investor.bg. Стойността е значително по-ниска в сравнение с бума на пазара на имоти, когато средният размер надхвърли 50 хил. евро през юли 2008 г.

И през август еврото остава предпочитана валута от 88% от хората, докато българският лев е избран от едва 12%, сочат още данните.

Активността на кредитния пазар се запази близка до тази през юли, като част от клиентите предпочетоха да доплатят избрания от тях имот с потребителски, а не ипотечен кредит, сочат наблюдения на компанията.

Мотивите „за” този избор са много и потребителите ги отчитат пред значително по-високите лихви. На първо място е възможността да притежаваш парите в брой независимо от времето на подписване на договора и готовността или характеристиките на имота. Този мотив е водещ за купувачите, избрали вече ипотекиран имот с атрактивна цена.

Друга група са желаещите да участват на публични продажби – те също се нуждаят от средства в брой, както и всички, решили да постигнат най-ниска цена на сделката, тъй като при преговорите за цената на имотите, срокът за заплащане и наличието на средствата влияят върху решението на продавача да отстъпва.

Сред останалите мотиви за този на пръв поглед необоснован икономически избор с оглед на по-високите лихви са много по-кратките срокове за отпускане и по-малкият набор от документи, които финансиращата институция изисква. Освен това, ако се налага и имат стабилни доходи, кредити могат да изтеглят и двама или повече членове на домакинството.

Всичко това води до значителен ръст на средния размер на отпуснатите потребителски кредити през август. Той достигна 11 369 лв. при среден размер за първото полугодие от 8462 лв., сочат данните на компанията.

Най-големият потребителски кредит, изтеглен за покупка на жилище през август, е с размер 15 хил. евро за срок от 10 години, но това е изключение за конкретен лоялен клиент. В общия случай клиентите в София търсят около 10 хил. евро за срок от десет години.

През август активността на имотния пазар се запази. Търсенето на най-ниската цена продължава да изисква налични средства в брой. Представителите на всички възрастови групи се завърнаха на пазара, което е знак за успокоение и оптимизъм в редиците на най-младите.

Като все по-ясна тенденция се очертава тегленето на по-малки кредити за по-кратки срокове. Това се дължи, от една страна, на все по-ниските цени на жилищата, а от друга, на голямата обща сума, която клиентите връщат на банката при по-дългосрочен заем. Оскъпяването през годините отново е значим фактор и е водещ при взимането на решение за част от участниците на пазара.

Очакванията на консултантите са с настъпването на есента активността на фаза запитвания да продължи да расте. В края на календарната и финансова година най-вероятно ще нарасне броят на по-атрактивните предложения за ипотечни кредити от страна на финансовите институции. Това е знак за по-голямо доверие в пазара и облекчаване на условията и подобряването на другите параметри на кредитите ще заинтригуват част от потребителите и ще ги върнат на пазара на недвижими имоти и жилищни кредити, смятат от компанията.

Източник: investor.bg

(10.09.2009)