Карта
Бележник ()

Сивата икономика в България намалява

Икономика

     Има тенденция на намаляване на сивата икономика в България. Това обяви в Добрич Милена Ангелова - главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал у нас, предаде БНР. Тя уточни, че намалелият с 6 на сто ръст на сивия сектор се дължи и на чувствителността на медиите, които са увеличили публикациите си на тази тема: „Ако през 2010-а година основната сива практика е била работа без какъвто и да е било трудов договор, то сега вече работата без трудов договор не е толкова голям проблем. Проблемът е, че се работи на договор, но договорът не е на реалната стойност. Той или е на минимална работна заплата, или пък на по ниска сума, но винаги включва доплащане в плик. Това е новото предизвикателство.

64 на сто от работодателите признават, че работата в сивия сектор дава бързи печалби, а 85 на сто твърдят, че законите не се прилагат еднакво за всички. Според Милена Ангелова причините за сивата икономика остават: Все още бизнесът казва, че основната причина да работи на сиво, дори не е икономическият стимул, по-скоро е множеството и тежки за обслужване административни изисквания. Така прокламираното електронно правителство просто не се случва.

По думите на Милена Ангелова, най-честите сиви практики са покриване на печалби, нефактуриране на сделки, неплащане на дължимия данък печалба, доплащане на ръка, контрабанден внос и износ.

Източник: http://profit.bg/

(06.11.2012)