Карта
Бележник ()

Седем проекта за ски комплекси и съоръжения са постъпили в Министерския съвет

Туризъм

Седем проекта за развитие на ски туризма са постъпили в ресорната работна група в Министерския съвет, съобщи по време на дискусия за развитие на ски туризма у нас вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Освен проектът „Дестинация Рила“, в МС са постъпили още проектът „Перелик“, проекти в Разлог, Пампорово и Чепеларе, както и няколко предложения за разширяване на ски зоната в Банско.

Вицепремиерът отбеляза, че в обществото няма консенсус по това дали и колко трябва да се развива зимният туризъм и посочи, че комуникацията с обществото за развитието на този сегмент не е била достатъчно добра.

„Конкуренцията за български туристи сякаш е отстъпила място на активност по отношение на привличане на чуждестранните туристи, затова като политика смятаме, че там трябва да се насочат основните усилия“, каза още вицепремиерът.

Бобева отчете "изключително увеличение на броя на издадените визи, включително сега преди настоящия сезон". В Украйна и Русия броят на издадените визи почти се е удвоил, слаб растеж се отчита и в Турция, посочи тя и допълни, че като цяло визите престават да бъдат един от основните проблеми за туризма.

По думите на Даниела Бобева за периода януари – март в трите водещи зимни курорта - "Пампорово", "Боровец" и Банско, броят на нощувките е бил близо 600 000, като нощувките на чужденци са се увеличили с около 36%. Тя отбеляза обаче, че ръстът на приходите изостава спрямо ръста на нощувките.

Даниела Бобева отбеляза, че в средносрочен план е необходимо да бъде създаден специален закон, който да уреди съществуващите проблеми в зимните курорти. Тя призова големите планински курорти да излязат с общ план за действие и решения на техните проблеми.

Източник: http://www.investor.bg

(13.12.2013)