Карта
Бележник ()

Предвиждат се промени в закона за строителството по Черноморското крайбрежие

Екология

   Да се сложи край на безразборното строителство и презастрояването на българското крайбрежие е основната цел на промените в Закона за Черноморското крайбрежие, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Мерките предвиждат да няма повече бетонни постройки на пясъка, да се ограничи строителството в 100-метровата брегова ивица и да бъдат премахнати сергиите по протежение на плажа и в т.нар. зона “А”.

Ще бъде осигурен пешеходен достъп до всички плажове. Колкото са платените зони, толкова ще станат и местата за свободно плажуване. Регионалният министър даде тези разяснения на кръгла маса, посветена на промените в устройството на Черноморското крайбрежие. Павлова каза още, че от 165 км плажна ивица, 44 км са дадени на концесия, а други 32 км са отдадени под наем. Общият брой на обособените плажове е 207. Важна промяна според регионалния министър е свързана с облекчаването на режима на концесиониране. В момента процедурата отнема между 8 и 10 месеца, а в случай, че решението се обжалва, надхвърля година. Сроковете по концесионния режим трябва да паднат до пет месеца.

Задачата с новите текстове в закона е да се ограничи максимално намесата върху природата, плажовете да бъдат по-чисти, а прилежащите райони по-естетични. Хората на Павлова са загрижени и за запазване на изгледа към морето, което изисква стъпаловидно строителство от брега към вътрешността. В предложенията е и идеята, ако дадена сграда се строи до плажната ивица, то тя да е на разстояние най-малко равно на височината й, за да не се засенчва плажът, обясниха експертите.

От регионалното министерство се надяват да създадат условия за почиващите с различни предпочитания. Това означавало да има както по-облагородени плажове в урбанизираните райони, така и по-диви места за онези, които не харесват комерсиализирания отдих. До края на седмицата промените в Закона за устройство на Черноморието ще бъдат разгледани от парламентарната комисия по регионално развитие. Измененията най-вероятно ще станат факт до началото на летния туристически сезон.

Източник: btvnews.bg

(01.03.2012)