Карта
Бележник ()

Правим общи турове с Гърция за море и планина

Туризъм

Банско и Тасос правят общ туристически продукт, който, освен привличането на туристи, цели популяризирането на тяхната история, култура, традиции и забележителности. Това съобщи координаторът на проекта от гръцка страна Ники Манусаки, цитирана от БТА.

Една от най-важните задачи е издаването на информационни материали и туристически пътеводители. Те ще съдържат много и полезна информация за българските и за гръцките туристи, които посещават двете общини.

Предвидено е новият туристически продукт да е готов през ноември, когато трябва да приключи проектът. Той се финансира със средства от Европейския съюз, посочва вестник "Монитор".

Преди 2 години от общината на град Серес в Северна Гърция лансираха идеята за съвместен зимен туристически продукт между най-големия ски център на Балканите Банско и гръцкия зимен курорт Лайлиас. Той се намира на 1600 м височина в северната част на планината Али Баба.

Съседите тогава искаха да правят общи пакети с хотели в българския курорт, но идеята претърпя неуспех. В случая с Тасос обаче надеждите са по-големи.

Кметът на гръцкия остров Константинос Хадзиемануил каза, че българите заемат сериозно място сред туристите, които посещават Тасос. Това е най-близкият до България гръцки остров. До него се стига само за половин час с фериботите, които пътуват през час от пристанището на Керамоти, недалеч от устието на Места. То е на 42 км от Кавала - второто по значение след Солун пристанище в Северна Гърция.

До него от Банско се пътува през ГКПП "Илинден-Ексохи" за около три часа и след още около час туристът може да стъпи на Изумрудения остров, както е известен от векове Тасос заради горите и зеленината му.

Населението на Тасос е около 14 000 души, но "нараства" с между 60 000 и 100 000 души през активния летен туристически сезон, разказа още кметът на общината. Напливът на туристи тук започва след Великден и продължава обикновено до октомври.

Източник: http://profit.bg/

(14.10.2013)