Карта
Бележник ()

Почти невъзможно е да се купи имот от публична продан с ипотечен кредит

Кредитиране

Много бизнес имоти, парцели или дори цели предприятия са обявени за публична продан от частни съдебни изпълнители, но кандидати за тях няма, казва частният съдебен изпълнител Мариян Петков. В условията на криза търговете се провеждат все по-трудно поради липса на интерес, липса на налични средства в брой от страна на наддаващите и цялостен спад на доверието на потенциалните купувачи.

До средата на 2008 г. пазарът на имоти беше във възходящ тренд и нямаше проблеми с реализацията на обезпечението при ипотечен кредит. Сега обаче у нас е почти невъзможно да си купиш имот от публична продан с ипотечен кредит, коментира Петков пред БТА. Сред причините експерти отбелязват, че срокът за заплащане на имота предмет на публична продан от съдебния изпълнител е прекалено кратък, времето за документално оформяне на ипотечна сделка е малко, а и плащането на цената на имота не води веднага до овладяване на имота.

Проблем също е, че не се знае колко би могла да се повиши началната цена на имота, обявен за продан, както и кратките срокове, в които имотът се обявява за продан, провежда се търг и спечелилият трябва да го плати, които са по-къси от необходимите за одобряване за ипотечен кредит.

Не е невъзможно да се купи имот на много ниска цена, казва Петков, но допълва, че българите все още предпочитат имотите да не са с тежести и затова условието е те да не са обременени с ипотечен кредит.

От заработването на специалния сайт с всички обяви за публична продан от частните съдебни изпълнители в страната преди няколко месеца продажбите на такива имоти са се увеличили, отчита Петков.

Ако преди две години е имало своеобразен бизнес с изкупуване на безценица на имоти, обявени за публична продан с цел препродажба на висока цена, сега вече този бизнес почти не съществува, коментират експертите.

Схемата преди време е работила по приблизително един и същ начин, обясняват те. Купувачът се явява на търга с няколко свои близки, които играят ролята на други играчи в търга. Бизнесменът обявява най-висока цена за имота, спечелва търга, след което не се явява да плати сумата и губи правото. Така идва ред на класиралия се с по-ниска оферта на второ място. Ако той не е приближен на основния "играч", то му се предлагат пари, за да се откаже от покупката. В крайна сметка имотът остава в ръцете на бизнесмена, който след това се опитва да го продаде на по-висока цена.

От браншовата организация отбелязват, че финансовата криза се отразява на работата на частните съдебни изпълнители. Около 20 на сто е паднала събираемостта на задълженията на частните съдебни изпълнители, отчитат те.

Ако през 2006 година образуваните дела са били 37 000, през 2007 г. достигат 64 000, през 2008 г. - 70 000, а само за първата половина година на 2009 г. те са 50 000, сочат данните им.

Едва 160 млн. лева са успели да съберат частните съдебни изпълнители за шестте месеца на 2009 г. Миналата година събираемостта е била 400 млн. лева, през 2007 г. - 250 млн. лева и 95 млн. лева през 2006 г.

Според статистиката най-удовлетворени от работата на частните съдебни изпълнители са банките. Постига се 50-60 на сто средна събираемост.

През 2007 г. жалбите  до съда срещу частни съдебни изпълнители са 2250, а 360 са уважени, за 2008 г. жалбите са 1700, като 244 са уважени. За 2009 г. статистиката е като за миналата година.

Тази година са започнати 18 дела за наказания на частни съдебни изпълнители, казаха от камарата на ЧСИ. Един частен съдебен изпълнител вече е временно отстранен за 8 месеца. Има още две висящи дела с подобни наказания, каза пред журналисти председателят на камарата на ЧСИ Георги Дичев.

Източник: investor.bg

(16.10.2009)