Карта
Бележник ()

Построиха изцяло еко сграда

Екология

    Като всеки многомилионен мегаполис, Хонконг е асоцииран със замърсяване, небостъргачи, търговски центрове и отсъствие на зеленина. В самия център на града обаче модерната архитектура предлага алтернатива. Офис сграда, която носи името Зи Си Би, се захранва изцяло от слънчеви батерии.

Целият покрив на зданието е покрит със фотоволтаици. Те са под наклон 21 градуса, който съвпада с географската ширина на града. По този начин батериите се възползват максимално от слънчевото греене. В безоблачен слънчев ден триетажната сграда дори отчита свръхпроизводство и вкарва част от електроенергията в мрежата на града.

Зи Си Би е заобиколена от горичка. Растенията в нея са единствено от характерни за района видове. Температурата там е с два градуса по-ниска от тази на заобикалящата я градска среда. Основният въпрос обаче остава - дали тези сгради са икономически изгодни, пита Нова телевизия. Въпреки че сгради като тази едва ли скоро ще заместят познатите гиганти от стомана и стъкло, те представляват една от възможните алтернативи.

Източник: profit.bg

(17.07.2012)